O mare parte din timpul nostru, ni-l petrecem acasă. De aceea, ar trebui să acordăm o atenție deosebită calității aerului din locuința noastră. Un aer prea umed sau prea uscat ne poate dăuna. O să va spun în acest articol cum puteți optimiza umiditatea din apartament.
Umiditatea optimă în apartament
Atunci cand vorbim despre umiditatea aerului din casă, valoarea optimă este cuprinsă între 40% și 60%. Este ideal să avem o umiditate între 40% și 55% vara și între 45% și 60% iarna. În multe apartamente există probleme cu aerul, fie este prea uscat, fie este prea umed.
Probleme de sănătate legate de umiditatea necorespunzătoare
Dacă umiditatea din apartament este prea scăzută, organismul nostru are de suferit. Căile respiratorii superioare se deshidratează, ceea ce poate duce la inflamarea căilor respiratorii superioare și inferioare, cum ar fi laringita. Într-un mediu cu umiditate scăzută, pielea și ochii noștri pot simți de asemenea, un deranj.
În schimb, dacă umiditatea din apartament este prea mare, există riscul apariției mucegaiului. Acesta dăunează sistemului nostru imunitar și ne poate afecta chiar și sistemul respirator.
Cum puteți reduce umiditatea
Umiditatea crescută din apartament poate fi cauzată de mai mulți factori. Activitățile obișnuite, cum ar fi gătitul, spălatul sau dușul, pot crește umiditatea din locuința voastră. De asemenea, întâlnim umiditate ridicată în apartamentele vechi cu pereți umezi sau în clădirile noi, recent finalizate.
Așadar, cum să eliminăm excesul de umiditate din apartament? Puteți face acest lucru prin aerisiri frecvente, izolație de calitate, ferestre și uși închise ermetic sau aparate de dezumidificat.
Cum puteți crește umiditatea
In general, în timpul iernii aerul din locuință este mai uscat, ceea ce poate duce la uscarea membranelor mucoase și la iritarea lor ulterioară. Simtim gâtul iritat, ochii ne deranjează, iar nasul este mai predispus la mâncărimi și chiar sângerări. Putem observa, de asemenea, efectul aerului uscat asupra pielii noastre, este deshidratată. În plus, aerul uscat afectează în primul rând persoanele alergice, astmatice și persoanele cu eczeme atopice.
Dacă vă deranjează aerul uscat, este indicat să vă cumparați un umidificator de calitate. Unele nu doar umidifică aerul, dar îl și curăță. Acestea vă măsoară umiditatea în mod regulat, astfel încât să aveți o valoare optimă.
Baza pentru o umiditate optimă este o construcție adecvată
Așa cum am menționat puțin mai sus, este foarte importantă construcția casei/apartamentului, materialele folosite vă pot ajuta, dar vă pot și dăuna. Un exemplu negativ pot fi casele vechi, pereții și podelele acestora nu sunt foarte bine izolate. Dacă luați în calcul renovarea apartamentului, vă recomand sa țineți cont de următoarele aspecte:
- Umiditatea este afectată de temperatura aerului sau de temperatura pereților. Prin urmare, dacă îi izolați, temperatura pereților va crește, așadar vă puteți aștepta ca și umiditatea sa fie mai mare.
- Alegerea corectă a tencuielii poate ajusta umiditatea din apartament. Tencuielile din var și argilă sunt deosebit de potrivite pentru absorbția umidității și controlul general al umidității aerului.
Mai multe sfaturi pentru o umiditate optimă în apartament
La final, v-am pregătit câteva sfaturi suplimentare despre cum să mențineți umiditatea ideală în apartament. Sper că vă vor fi de folos.
- Dacă vă deranjează aerul uscat din apartament, este indicat să evitați folosirea aerului conditionat.
- Pentru o umiditate ridicată aerisiți cel puțin 15 minute zilnic.
- Când plouă, nu aerisiți prea mult timp, astfel umiditatea din apartament va crește.
- Dacă aveți o problemă cu mucegaiul în anumite camere, mutați mobila la câțiva centimetri de pereți pentru a asigura o circulație mai buna a aerului.
Sper ca acest articol să vă ajute să mențineți o umiditate optimă în locuința voastră, iar aerul prea uscat sau prea umed să nu mai reprezinte o problemă pentru voi.
No Comments
Leave a comment Cancel