Vrei să-ți renovezi locuința sau ți-ai cumpărat un apartament nou pe care vrei să-l amenajezi? În ambele situații, va trebui să te gândești ce stil de amenajare interioară vei alege, astfel încât să se potrivească personalității tale. Există multe capcane în amenajarea unui apartament nou. S-ar putea să fii limitat de buget sau de spațiul prea mic. De aceea, va trebui să te documentezi foarte bine înainte de a lua anumite decizii. De asemenea, decorarea unui apartament nu ar trebui să îți golească contul bancar, așadar vei avea nevoie de un pic de creativitate și ingeniozitate.
Sortați ceea ce aveți deja
Fie că locuiești în propria locuință, fie că ai locuit până acum într-un apartament închiriat, cu siguranță ai deja câteva lucruri. Acum este momentul perfect pentru a le sorta și a decide ce este util și trebuie păstrat și ce poate fi donat sau aruncat. Ia doar lucrurile pe care le folosești cu plăcere. De exemplu, o canapea confortabilă cu spațiu de depozitare merită să fie mutată, în schimb, în cazul unui pat șubred nu merită oboseala.
Organizarea apartamentului
Există o mulțime de idei pentru decorarea apartamentelor, dar modul în care îți amenajezi spațiul de locuit depinde de necesitățile personale și de spațiul în sine. Alocă timp pentru a-ți evalua apartamentul și pentru a-ți face o strategie. Gândește-te ce stil de amenajare interioară îți dorești și ce activități vei face în fiecare cameră.
Atunci când vine vorba de amenajarea apartamentului, este important să știi ce elemente funcționează cel mai bine împreună și ce piese de mobilier se potrivesc cel mai bine în spațiului tău de locuit. Iată câteva sfaturi utile de care să ții cont:
- Spațiile mici pot părea mai mari. Dacă locuiești într-un apartament mic, ia în considerare achiziționarea unor piese de mobilier cu picioare decorative, acestea atrag atenția și permit ochiului să continue dincolo de corpul mobilei, în loc să se oprească la baza acesteia, ceea ce tinde să se întâmple cu piesele joase. Atunci când alegeți un pat, optați pentru unul cu picioare mai scurte sau chiar așezat pe podea pentru a face ca încăperea să pară mai înalt. Paturile cu picioare înalte pot reduce înălțimea camerei la jumătate. De asemenea, zugrăvirea pereților în alb sau cu alte culori deschise poate face o cameră să pară mai mare.
- Folosește o depozitare inteligentă. Fii creativ cu modul în care îți folosești spațiul de depozitare. Mobilierul pliabil și cel cu compartimente pentru depozitare, rafturile, panourile cu prindere și organizatoarele pentru sertare și dulapuri, toate acestea vă pot ajuta să vă păstrați lucrurile la vedere și să le organizați într-un mod ordonat și estetic.
- Folosește oglinzi. Un truc bun în amenajarea interioară a apartamentului este să folosești oglinzi. Oglinzile reflectă lumina și pot crea senzația de spațiu mărit. Pune o oglindă lângă o fereastră în living sau într-o baie mică pentru a face ca acele camere să pară mai mari și mai luminoase.
- Folosește covoare pentru a delimita spațiul. Dacă locuiești într-un apartament mic, tip studio, folosește covoare pentru a defini spațiile separate ale locuinței. Covorul de lângă canapea este zona în care are loc activitatea socială – sau covorul de lângă pat desemnează limitele dormitorului tău. Poți monta separatoare dacă dorești spații mai clar delimitate, totuși, un covor este o modalitate mai simplă și practică.
Evitați cele mai frecvente greșeli
Atunci când se amenajează interiorul unui apartament, se pot face multe greșeli. Unele dintre ele abia se observă, în timp ce altele ar putea fi vizibile și te-ar putea deranjea de fiecare dată când te întorci acasă. Dacă analizezi greșelile care ar putea apărea în timpul decorării unui apartament, le vei putea evita.
- Alegerea unui iluminat greșit. Este o problemă nu numai pentru apartamentele mici, ci și pentru interioarele mai mari. Lipsa iluminatului natural, insuficiența surselor de iluminat artificial sau planificarea greșită a acestora sunt probleme cu care se confruntă multe persoane
- Mobilier prea mare sau… prea mult. Dimensiunea mobilierului nu este întotdeauna singura problemă – numărul de piese ar putea fi, de asemenea, o problemă. Țineți cont de faptul că mobilierul trebuie ales în funcție de spațiul disponibil, fără a încărca prea mult încăperile.
- Nu există suficient spațiu pentru depozitare. Fiecare apartament trebuie să includă dulapuri și spații special gândite pentru depozitarea lucrurilor, altfel apartamentul va fi tot timpul dezordonat.
- Prea multe stiluri, texturi și culori. Un amestec de diverse elemente ar putea funcționa bine în unele cazuri, de exemplu, atunci când decorați un apartament în stil vintage. Cu toate acestea, nu este un stil care se pretează în orice spațiu.
Uneori ne lăsăm purtați de ceea ce am văzut într-o revistă sau în apartamentul unor prieteni și nu ținem cont de faptul că locuința lor are o altă configurație și că ei pot avea nevoi complet diferite de ale noastre. Atunci când decorezi, amintește-ți că apartamentul trebuie să fie gândit în funcție de nevoile tale.
O altă greșeală clasică este aceea de a ține cont prea mult de tendințele actuale în materie de design interior. Nu uita că tendințele se schimbă rapid, iar tu vei locui în apartament câțiva ani sau zeci de ani. Ideal este să alegeți elementele de bază atemporale și să le completați cu elemente mai îndrăznețe care pot fi ușor înlocuite( textile sau decorațiuni și accesorii).
Amenajează-ți apartamentul treptat
Amenajarea unui apartament este un proces destul de costisitor și, cu siguranță, nu trebuie să faci totul deodată. În orice caz, există câteva obiecte de mobilier care nu ar trebui să vă lipsească din casă în momentul în care va mutati. Țineți cont de faptul că nu puteți funcționa fără somn și fără hrană. Așadar, un pat de bună calitate și o saltea confortabilă sunt esențiale. Bucătăria este o alta încăpere care trebuie mobilată chiar de la început. De asemenea, ar trebui să aveți cu siguranță o zonă de relaxare și, bineînțeles, trebuie să existe cel puțin un dulap pentru depozitarea hainelor.
Comodele, rafturile, decorațiunile și televizorul sunt piese fără de care puteți supraviețui cu ușurință. Utilizând apartamentul zi de zi, veți descoperi singur ce vă lipsește și ce obiecte ar ocupa spațiul în mod inutil.
No Comments
Leave a comment Cancel