Într-un apartament mic fiecare zonă contează și există o mulțime de modalități de a personaliza și înfrumuseța chiar și cele mai mici colțuri. Așadar dacă ești în căutarea unor sfaturi despre cum ai putea face ca spațiul tău să pară sau să se simtă mai mare, te invit să citești acest articol. Aceste sfaturi pot fi aplicate în orice cameră, astfel încât să-ți poți personaliza și înfrumuseța fiecare încăpere a apartamentului tău, indiferent de cât de mult spațiu ai la dispoziție.
1. Frumos si util
Unul dintre cele mai importante sfaturi în ceea ce privește decorarea unui apartament mic este: decorul în spațiile mici trebuie să fie frumos sau util. Așadar, ține cont de aceste lucruri atunci când amenajezi un spațiu mic:
- este o idee bună să te gândești cu adevărat la ceea ce este important pentru tine dacă vrei să eviți un apartament dezordonat.
- atunci când decorezi (sau redecorezi) și cumperi ceva nou gândește-te – este frumos și util? Dacă răspunsul tău este nu, dă-l deoparte.
2. Fiecare spațiu contează
Fiecare spațiu contează – inclusiv colțurile camerelor, pervazurile ferestrelor, dulapurile și toate spațiile rămase libere! Să locuiești într-un spațiu mic înseamnă să profiți la maximum de fiecare centimetru – mai ales când vine vorba de depozitare.
Iată câteva spații, în general neutilizate în apartamentele mici, care pot fi înfrumusețate sau făcute mai utile:
Pervazurile ferestrelor
Locul perfect pentru plante, cărți, lumânări, rame de tablouri sau vaze de sticlă cu pietricele sau diverse alte ornamente. Sau, dacă pervazul ferestrei este suficient de lat, poți pune un scaun sau un taburet și îl poți folosi ca un mic birou.
Colțurile camerei
Există o mulțime de lucruri pe care le poți face cu colțurile din apartamentul tău cel mic! Iată câteva idei:
- Plante de podea sau lămpi: folosește colțurile pentru a adăuga verdeață sau mai multă lumină fără a folosi spațiul prețios de pe podea sau de pe masă.
- Perete galerie: personalizează-ți camera cu o colecție de fotografii înrămate sau piese de artă – acestea pot fi de diferite forme, dimensiuni și chiar culori.
- Depozitarea: fie că este vorba de o bibliotecă de colț, de un coș suspendat sau de câteva etajere, colțurile sunt spații excelente pentru a depozita diverse obiecte sau pentru a expune lucruri sentimentale, plante mici sau orice altceva îți face plăcere să expui.
- Un scaun: O altă idee mai mult decât simplă este să așezi un scaun în colț. Dacă este în camera de zi, așează pe el o plantă și câteva cărți. Dacă se află în dormitor, lasă-l liber ca un colț de haine(glumesc, eu nu fac asta…).
3. Adăugă mobilier și elemente de decor rotunde, cu margini curbate
Apartamentul tău se simte uneori ca o cutie? Iată un truc! Cumpără mobilier și obiecte de decor rotunde, cu margini curbate și vei vedea că atmosfera se va schimba.
Poți adăuga vaze, lămpi, o masă de cafea rotundă, o masă de sufragerie sau o canapea curbată. Indiferent cum o faci, marginile curbate ale mobilierului vor compensa forma pătrată sau dreptunghiulară a apartamentului tău – mai ales dacă locuiești într-o garsonieră sau într-un apartament cu o singură cameră.
4. Alege o paletă de culori complementare
Atunci când îți alegi paleta de culori, îți sugerez să optezi pentru culori complementare pentru a te asigura că toate încăperile sunt gândite împreună într-un mod armonios( mai ales dacă ai un apartamentul open space). În ceea ce privesc pereți, în spațiile mici este bine să te limitezi la o singură culoare, ideale sunt nuanțele cât mai deschise. Poți adăuga o pată de culoare cu ajutorul lămpilor, al pernelor și păturilor și al altor elemente de decor.
De asemenea, poți alege piese de mobilier mai mari în același ton cu culoarea pereților. De exemplu, poți alege o canapea și un covor care să se potrivească cu pereții, astfel vei crea un sentiment de fluiditate și o atmosferă confortabilă.
5. Pentru a păstra curățenie ai nevoie de spațiu de depozitare
Hai să vorbim despre depozitare. Într-un spațiu mic, poate fi greu. Provocările sunt în mare parte aceleași însă în spații mici lucrurile trebuie analizate mult mai bine iar alegerea unor soluții de depozitare inteligente pot face mare diferență. Cutiile, lăzi din lemn și cosurile sunt excelente pentru a depozita pantofi, vase, ingrediente alimentare, haine, accesorii vestimentare și cărți – opțiunile sunt cu adevărat infinite.
6. Așeză covoare în straturi și foloseste-le pentru a defini zone
Stratificarea covoarelor poate adăuga un element de dimensiune. Începe cu un covor neutru ca bază și apoi așează o piesă mai mica deasupra – cum ar fi o imitație de piele de oaie, de vacă sau pur și simplu ceva colorat și luminos.
Stratificarea covoarelor este un lucru elegant, dar plasarea lor cu grijă pentru a defini zonele este funcțională. Dacă ai un apartament tip studio, vei dori să folosești covoare pentru a crea zone diferite în spațiul tău. Poți pune unul pentru zona de living – lângă canapea și măsuța de cafea, și altul langă pat pentru a crea două „camere” diferite.
7. Folosește mobilier mic în spațiul tău mic
Unii spun că, dacă folosești mobilier mare într-un apartament mic, acesta va părea mai mare. Eu cred că totul ține de scară și de ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Mobila mică, raportată la dimensiunea apartamentului, este mai ușor de mutat, se potrivește mai bine în cameră și vei avea mai mult spațiu pentru alte piese de mobilier. Cu toate acestea, totul se reduce la preferințe, dar dacă ai un apartament mic, cel mai bine este să optezi pentru un mobilier mai mic. Așa că, dacă găsești o piesă care îți place, caută o versiune mai mică a acesteia.
No Comments
Leave a comment Cancel