Inspiri

Sfaturi pentru a face exerciții fizice în zilele călduroase de vară

Sportul este foarte important pentru organismul nostru, iar cei care îl practică cu regularitate au observat cu siguranță că exercițiile fizice aduc beneficii majore corpului nostru, atât fizic cât și mental. Fie că alergi, joci baschet, fotbal sau faci o plimbare într-un ritm alert trebuie să ții cont de anumite aspecte. Și, oricât de minunate ar fi exercițiile fizice în aer liber, dacă le practici în zilele însorite și călduroase de vară, corpul va fi supus unui stres suplimentar. 

Antrenamentul în sine și temperaturile ridicate cresc temperatura interioară, prin urmare, este important să îți iei măsuri de precauție suplimentare. Vara este un anotimp cu zile foarte călduroase, dar și lungi, ceea ce înseamnă că îți poți planifica antrenamentele fie dimineața devreme sau seara târziu pentru a evita căldura zilei.

Sursa: shutterstock.com

Așadar, înainte de a te grăbi să ieși afară, optimizează-ți antrenamentele pe timp de caniculă și ia măsuri de precauție pentru a face exerciții fizice inteligente și sigure.

Îmbrăcăminte răcoroasă

Pentru a vă menține corpul la o temperatură optimă, poartă un echipament sportiv ușor, dintr-un material respirabil, lejer și de culoare deschisă,  pentru a reflecta căldura. În mod ideal, alege îmbrăcăminte cu aerisiri sau plasă.

Optează pentru haine confecționate din material sintetic cu proprietăți ridicate de absorbție. Bumbacul, deși este răcoros și ieftin, odată udat se va menține ud, astfel pot apărea iritații, devine greu și este, în general, inconfortabil. În schimb, materialele cu efect de absorbție direcționează transpirația departe de piele, astfel încât să se producă o evaporare, iar corpul se va simți mai răcoros și mai uscat. De asemenea, anumite echipamente sportive de vară sunt confecționate din materiale cu protecție solară. 

Hidratează-te corespunzător

O hidratare adecvată este importantă pe tot parcursul anului, mai ales vara. Organismul transpiră mai mult și este posibil să te confruntați cu o oboseală crescută. Dacă faci exerciții fizice în zilele călduroase de vară, ar trebui să bei multă apă înainte, în timpul și după antrenament. Se recomandă să consumăm zilnic între 2 și 3 litri de apă, dar totul depinde de înălțimea și greutatea fiecărei persoane.  

Sursa: shutterstock.com

Încearcă să bei cel puțin 500 ml înainte de a face exerciții fizice și la fiecare 10 – 15 minute în timpul antrenamentului. Păstrează o sticlă de apă la îndemână pentru a te rehidrata, iar dacă îți este foarte cald, o poți folosi și pentru a te stropi cu apă pe corp, acest lucru te va ajuta să te răcoreșți.

Ia-o ușor

Atunci când faci tranziția de la antrenamentele în interior la cele în aer liber, începe cu reprize de exerciții relativ scurte și de intensitate redusă – nu stabili noi recorduri personale.

Exercițiile fizice în aer liber pot fi un mic șoc pentru sistemul intern, așa că ia lucrurile treptat. Poate dura chiar câteva zile pentru că organismul tău să se adapteze la schimbările de temperatură, care includ adaptarea corpului pentru a reduce ritmul cardiac și temperatura interioară, precum și creșterea ratei de transpirație. Prin urmare, setează-ți obiectivele în funcție de acest lucru și nu cere prea mult de la corpul tău chiar de la primul antrenament în aer liber. 

Sursa: shutterstock.com

Alege momentul potrivit al zilei

Evită să faci sport în mijlocul zilei, când este cel mai cald, încerca în schimb să faci exerciții fizice la începutul sau la sfârșitul zilei. Intensitatea soarelui este cea mai mare între orele 10:00 și 16:00. Dimineața devreme este cel mai potrivit moment al zilei pentru a face exerciții în aer liber, este răcoare și asfaltul nu s-a încălzit încă de la razele soarelui. Dacă ai timp pentru exerciții doar în mijlocul zilei, fie optezi pentru un antrenament în interior, fie alegi o locație umbrită.

Ai grijă la umiditate

Pentru organism este foarte dificil să se răcorească atunci când este cald și umed. Evaporarea transpirației este procesul prin care se răcorește corpul, iar dacă există o umiditate ridicată, transpirația nu se evaporă ușor de pe piele, deoarece aerul este deja foarte umed. Asta înseamnă că organismul nu se poate răci la fel de eficient, ceea ce face că temperatura corpului să crească. Cu alte cuvinte, vremea caldă și umedă te poate afecta la fel de rău, sau chiar mai rău, decât condițiile calde și uscate.

Recunoașterea simptomelor

Întrerupe imediat antrenamentul dacă observi că ceva nu este în regulă sau dacă, în general, ai o stare de rău. Dacă soarele este prea puternic sau dacă se încălzește prea mult în timp ce faci exerciții în aer liber, renunță.

Sursa: shutterstock.com

A face exerciții fizice în interior este bine, dar a face exerciții fizice în aer liber în timp ce te bucuri de natură, este și mai bine. În plus, activitățile fizice desfășurate în aer liber aduc mai multe beneficii organismului, vei obține o doză sănătoasă de vitamina D, nivelul de serotonină va crește și, cel mai important, vei avea o stare generală de bine.

Exit mobile version