Chiuvetele din granit sunt o alegere din ce în ce mai populară. Acestea sunt durabile, iar întreținerea lor se face ușor folosind anumite metode specifice. Am pregătit pentru voi un ghid simplu despre cum să o curățați corect, astfel încât să se păstreze în condiții optime cât mai mult timp.
Avantajele chiuvetelor din granit
Sunt în majoritatea cazurilor fabricate din granit natural, care este un amestec de granit zdrobit (aproximativ 80%) și rășină polimerică acrilică cu pigment colorat (aproximativ 20%).
Iată care sunt principalele avantaje ale chiuvetelor din granit:
- Rezistență ridicată la șocuri, zgarieturi, lovituri, agenți chimici( structura materialului oferă rezistență la detergenții utilizați în mod obișnuit);
- Rezistența culorii – își pastrează intensitatea culorii pe termen lung
- Gamă vastă de culori – sunt ușor de asortat cu mobila de bucătărie sau cu blatul de lucru
- Rezistență la temperaturi ridicate până la 280°C
- întreținere ușoară.
Îngrijirea și întreținerea chiuvetelor din granit
Deși întreținerea acestor chiuvete este relativ ușoară, trebuie totuși să țineți cont de câteva reguli. Evitați folosirea detergenților agresivi, orice cremă sau detergent praf chiar și foarte puțin abraziv poate deteriora suprafața materialului. Granitul, ca toate pietrele naturale, trebuie curățat cu detergenți cu pH neutru.
Întreținere zilnică
Pentru a vă păstra chiuveta de bucătărie în stare bună, trebuie să o clătiți bine și să o ștergeți după fiecare utilizare pentru a preveni apariția petelor și acumularea de calcar. Granitul este o piatră poroasă, așadar, cu cât îndepărtați mai repede pata, cu atât mai bine. Petele de alcool, cafea, ceai sau suc de fructe trebuie îndepărtate imediat cu detergent și apă fierbinte.
Un detergent de spălat vase obișnuit, un burete și apă caldă vor fi suficiente pentru îndepărtarea petelor. Pur și simplu aplicați detergentul pe partea moale a buretelui, ștergeți murdăria și clătiți cu apă. Apoi, ștergeți chiuveta cu o lavetă moale din microfibră. În acest fel, puteți îndepărta cu ușurință orice murdărie alimentară, pete de grăsime sau urme lăsate de anumite băuturi.
Curățare profundă
În multe zone apa este foarte dură , iar acest lucru poate conduce la apariția depunerilor de calcar. În timp calcarul poate lăsa pete vizibile și inestetice, în special pe o chiuvetă neagră. Prin curățarea periodică și corespunzătoare a chiuvetei puteți evita depunerea de calcar. Însă aveți grijă ce produse folosiți , deoarece foarte multe produse concepute pentru îndepărtarea calcarului nu sunt potrivite pentru granit.
Folosiți tot timpul produse și detergenți special concepuți pentru chiuvetele din granit. O alternativă la fel de eficientă și puțin mai ieftină este folosirea unei soluții formată din 3 parti de apă și o parte de oțet.
Cum procedăm?
Turnați soluția mixtă de oțet și apă pe toate zonele cu acumulări vizibile și afectate de calcar. Lăsați produsul să acționeze câteva ore, apoi ștergeți chiuveta cu un burete și clătiți-o bine cu apă curată. La final, ștergeți bine chiuveta cu un prosop textil uscat.
După această procedură chiuveta va fi curată, dar poate avea un aspect tern. În acest caz, un simplu ulei mineral va fi de ajutor, deoarece poate readuce strălucirea suprafeței.
Puneți uleiul pe o laveta (aproximativ 1 lingură, puteți adăuga mai mult mai târziu, dacă este necesar), apoi stergeti suprafața chiuvetei cu mișcări circulare. Lăsați-l să acționeze câteva minute (1 – 3 minute sunt suficiente). Ștergeți orice exces de ulei care nu a fost absorbit de material cu un prosop uscat.
În concluzie, dacă vă doriți o chiuvetă strălucitoare cât mai mult timp, trebuie să o curățați periodic și să o ștergeți cu o lavetă uscată după fiecare utilizare.
No Comments
Leave a comment Cancel