Inspiri

Curățarea covorului: sfaturi și metode eficiente

Ai observat că prin simpla aspirare nu poți menține covoarele în stare bună pentru mult timp? Odată cu trecerea timpului, culoarea se pierde, iar covoarele cu firul lung și pufoase vor deveni plate. În plus, covoarele sunt un refugiu pentru acarienii de praf, iar aceștia pot fi foarte daunatori mediului din casa. Ce poți face în această privință? Am pregatit pentru tine cateva sfaturi și metode eficiente pentru curățarea în profunzime a covoarelor.

Metode pentru curățarea covoarelor

Există patru moduri prin care poți curăța un covor – curatare uscata, curatare umeda, folosind aspiratorul cu spalare sau apelând la profesioniști pentru o curățare în profunzime. 

Curățare manuală uscată

Opțiunea de curățare uscată este cea mai delicată și nu distruge fibrele, așa că o poți folosi chiar și pentru curatarea covoarele din material natural. Vei avea nevoie de o pulbere sau o spumă specială, pe care o poti găsi în magazinele de specialitate sau chiar în supermarket. Mai întâi aspiri covorul, apoi aplici produsul pe întreaga suprafață, îl lași să acționeze conform instrucțiunilor, iar la final îl aspiri din nou . Dacă ai un covor cu fir lung, este mai bine să aplici pulberea sau spuma cu ajutorul unei perii.

Pe lângă faptul că este delicată cu covorul în sine, curățarea uscată este delicată și cu podeaua de sub el. Avantajul este că aceste produse absorb mirosurile și, odată curățat, covorul este imediat gata pentru a fi folosit din nou.

Curățare manuală umedă

Curățarea umedă nu este potrivită pentru orice covor, în special pentru cele din lână sau mătase. Prin urmare, acordă o atenție deosebită alegerii produsului. Sunt disponibile produse speciale de curățare atât pentru covoarele naturale, cât și pentru cele sintetice. Ține cont că umezeala se va infiltra sub covor, așa că, dacă ai o podea din lemn sau din laminat, curățarea umedă o poate deteriora. Poate dura câteva zile până se usucă și nu ar trebui să călci pe covor în primele patru ore după curățare.

După ce ai preparat produsul conform instrucțiunilor, aplică uniform pe covorul aspirat. Ai grijă la cantitatea pe care o folosești, covorul nu trebuie să fie prea umed. De asemenea, poți folosi o perie pe zonele murdare pentru a te asigura că vei scapă de toate petele. Șterge imediat excesul de spumă cu o lavetă umedă și aspiră bine covorul după ce se usucă.

Curățarea cu ajutorul aspiratorului cu spălare

Curățarea covoarelor folosind un aspirator cu funcții speciale se realizează cu ajutorul apei și al unui agent de curățare. Este o curățare delicată și poate face față excesului de umiditate, astfel încât nu trebuie să îți faci griji că vei deteriora podeaua.

Cum funcționează? Acest aspirator are un rezervor special pentru apă și detergent. În timpul aspirării, acesta suflă apă cu presiune puternică în covor, unde dizolvă petele și murdăria. Apoi aspiră murdăria și praful împreună cu lichidul, lăsând covorul doar puțin umed

Această metodă de curățare este mult mai eficientă și mai delicată decât curățarea manuală, dar trebuie să iei în considerare investiția într-un aspirator. Atunci când alegi unul, concentrează-te în primul rând pe puterea de aspirare și pe volumul rezervorului.

Curătare profesională

Din când în când, covoarele trebuie curățate în profunzime pentru a le păstra culoarea și pentru a scăpa de acarieni. Curățarea profesională durează doar câteva zeci de minute și poate reda complet frumusețea inițială a covorului. Prin utilizarea unei mașini puternice și a unui detergent delicat, covorul rămâne doar ușor umed, astfel încât nu trebuie să îți faci griji că podeaua va sta umedă mult timp.

Cu o întreținere regulată, nu numai că prelungești semnificativ durata de viață a covorului, dar va avea și un aspect mai plăcut. Firmele specializate se ocupă chiar și de covoarele din materiale delicate, cum ar fi lâna sau mătasea.

Ajutor rapid pentru îndepărtarea petelor

Ai reușit să verși cafea pe covor? Iată câteva sfaturi pentru a scăpa de petele rezistente de pe covor:

Exit mobile version