Inspiri

Cum să scapi de păduchi: un ghid rapid și eficient

Din fericire au trecut vremurile în care infestările cu păduchi erau foarte frecvente. Cu toate acestea, se poate întâmpla să aduci acești paraziți neplăcuți acasă de undeva. Lupta împotriva păduchilor este un drum lung de parcurs, dar dacă reușești să detectezi păduchii la timp, bătălia est epe jumătate câștigată.

Avem pentru tine o imagine de ansamblu completă despre cum să recunoști păduchii, la ce să fii atent și, mai presus de toate, cum să scapi de păduchi cât mai rapid și eficient posibil – cu preparate clasice și în ridmul tău.

Ce sunt păduchii și de ce sunt atât de greu de scăpat de ei?

Păduchiul copil are doar 3 mm lungime și trăiește în păr aproximativ 30 de zile. Cel mai adesea se așează în vârful capului și în spatele urechilor. Femelele își lipesc literalmente ouăle, pe care le numim lindini, aproape de rădăcinile părului. Și de aceea este foarte greu sa le pieptăni sau să le speli cu șampon. Într-o săptămână, noi larve ies  și întreaga poveste începe din nou.

Deși șampoanele antialergice ar trebui să funcționeze în toate etapele lor de viață, ele pot deveni imune la aceste produse într-un anumit stadiu de dezvoltare. Întreaga luptă poate dura cu ușurință chiar și o lună. Și nu este plăcut pentru tine și nici pentru copii. Păduchii sug sânge, provocând mâncărimă și usturimă neplăcute.

Larvele de păduchi nu schimbă gazdele. Aceasta înseamnă că larvele nu pot infecta altă persoană. Dar dacă lindinii se află la mai puțin de 8 milimetri de piele, este probabil să existe deja păduchi vii în păr. La aproximativ 10 zile de la ecloziune, larva devine adult. Va sta la mai mult de 8 milimetri de rădăcinile părului și va fi goală sau moartă. Aceste cochilii nu mai pot provoca transmiterea în continuare a păduchilor. Din nefericire, chiar și lindinii morți se țin de păr foarte ferm.

Cum să identifici în siguranță păduchii

Prima etapă de dezvoltare a păduchilor sunt lindinii. Cum arată? Lindinii pot fi descriși ca niște saci în miniatură lipiți de păr. Sunt în mare parte albicioși și strălucitori. Cu siguranță nu îi vei rata, pentru că de obicei sunt în număr mare. Dimensiunea lindinilor este de aproximativ 1 mm. Nu îi poți confunda nici cu mătreața, deoarece lindinii nu pot fi spălați sau eliminați simplu. Îi poți scoate doar manual. Dacă strângi cu unghia lindinii, aceștia se vor sparge ușor.

Simptome că ai păduchi:

Păduchii nu transmit nicio boală, cu toate acestea, „proprietarii” lor pot prezenta oboseală crescută, iritabilitate și ganglioni limfatici măriți. Este o reacție la substanța pe care păduchiul o eliberează în sânge când mușcă, astfel încât păduchiul să poată suge.

Ce să faci dacă tu sau copiii tăi aveți păduchi?

În primul rând, examinează cu atenție scalpul pentru a fi sigur. Concentrează-te în primul rând pe zona din spatele urechilor, ceafă și linia părului de deasupra frunții. Păduchii își depun ouăle în aceste zone cel mai des.

Apoi limitează toate contactele pentru a nu răspândi păduchi în continuare și informează școala sau grădinița precum și alte locuri unde merge copilul tău. Acest lucru le va oferi celorlalți părinți posibilitatea de a reacționa la timp și îi va scuti de multe probleme. Infestarea cu păduchi nu este o rușine. Nu este necesară o vizită la medic, dar copilul ar trebui să se întoarcă la școală numai după îndepărtarea completă a păduchilor.

Cum să scapi de păduchi pas cu pas

Nu încerca să prinzi păduchii, sunt foarte rapizi. Ei vor trebui uciși și îndepărtați mecanic. Nu îi poți îndepărta de pe păr la fel de ușor ca pe mătreața obișnuită și nici nu îi poți spăla cu șampon obișnuit sau pieptăna cu un pieptene obișnuit. Te vom ajuta să combați cu succes acești paraziți enervanti.

Pentru îndepărtarea completă a păduchilor, îți recomandăm următoarea procedură:

Sfaturile din bătrâni

Poate ai auzit că păduchii nu se lipesc de părul vopsit sau că îi poți omorî cu apă fierbinte. Dar nu asculta acest sfat din bătrâni, deoarece poate fi periculos. Alt sfat învechit ar fi să te dai pe păr cu gaz, să-l înfășori într-un prosop și să-l lași să acționeze. Gazul este foarte inflamabil, poate coroda scalpul și poate cauza probleme mult mai mari decât păduchii înșiși. De aceea, alege produse testate și tehnici dovedite și acordă atenție unei igiene sporite până când scapi definitiv de păduchi.

Pregătiri speciale

Uită de șampoanele antiparazitare pentru animale. Nu au eticheta „pentru animale” degeaba. În urmă cu douăzeci până la treizeci de ani, nu existau multe produse pentru păduchi. Astăzi,din fericire sunt multe variante pe piață. Dacă ai produse expirate în casă ar fi bine să le arunci. Potrivit experților, păduchii au devenit mai rezistenți în timp și aceste produse au încetat să funcționeze. Uneori este necesar să încerci mai mult de un lucru înainte de a ucide păduchii. Răbdarea și consecvența sunt importante. Dacă larvele au eclozat deja, cu siguranță o singură spălare nu va fi suficientă.

În prezent sunt disponibile preparate pe bază de silicon, uleiuri minerale sau naturale, dimeticonă și uleiuri vegetale. De obicei sufocă păduchii. Este imposibil să spunem clar care produse sunt mai eficiente. Dezavantajul acestor produse este că vor lăsa părul mai gras după folosirea lor.

Ar putea funcționa și un balsam simplu și ieftin. Într-o cantitate mai mare, se toarnă literalmente pe cap și se pieptănă pe toată lungimea părului. Înfășoară-l apoi într-un prosop și lasă-l așa peste noapte.

Perie părul înainte de spălare și spală-l în mod repetat

Pentru toate tipurile de produse disponibile, se recomandă aplicarea repetată la 8-10 zile de la prima utilizare. Acest lucru va asigura eliminarea timpurie a oricăror larve proaspăt eclozate din lindini pe care le-ai trecut cu vederea, astfel încât păduchii să nu se dezvolte din larvă și să depună noi lindini.

ATENŢIE! Indiferent de produsul pe care îl alegi, cel mai important pas este înainte de spălare. Piaptănă șuviță cu șuviță cu un pieptene fin sau o „perie specială pentru păduchi” pentru a scăpa de păduchi. Fă acest lucru pe o hârtie sau într-o cadă, astfel încât să poți elimina cu ușurință paraziții. Abia apoi spală cu produsele special.

Rețete naturale împotriva păduchilor

Uneori sfaturile bunicilor împotriva păduchilor pot fi periculoase, dar natura ne-a echipat și cu ajutoare mai blânde care vor ajuta la distrugerea acestor paraziți. Cea mai eficientă este utilizarea uleiurilor esențiale sau a alcoolului. Îți vom arăta două rețete simple.

Cum să tratezi păduchii cu uleiuri esențiale

Aroma puternică a plantelor respinge păduchii. Poți folosi ulei de arbore de ceai sau alte uleiuri esențiale din salvie, lavandă sau rozmarin pe scalp.

Este suficient să amesteci câteva picături de ulei esențial de plante cu puțin ulei de măsline, floarea soarelui sau de nucă de cocos și folosește o perie pentru a-l aplica temeinic pe scalp și pe toată lungimea părului. Apoi acoperă părul cu o folie de aluminiu sau plastic pentru ca păduchii să nu aibă acces la oxigen și ține copiii distrați timp de trei ore cât stau cu uleiul pe cap. După această perioadă perie și spălă bine părul, ideal cu un șampon antialergic, pentru a ajuta și mai mult.

Cum să tratezi păduchii cu alcool

În mod similar, poți folosi și ulei amestecat cu alcool cu ​​procent ridicat (vodcă, țuică de prune) într-un raport de 1:1. Aceste două lichide nu se amestecă între ele, dar le poți aplica pe cap cu ajutorul unei pensule. Din nou, acoperă părul cu folie de aluminiu sau plastic, lasă-l să acționeze câteva ore, apoi pieaptănă-l bine și spală-l. De asemenea, pot ajuta în acest proces, dacă ai și frunzele proaspete de nuc.

Cel mai important lucru este pieptănarea regulată

În cazul infestării cu păduchi, pieptănarea zilnică amănunțită este cea mai importantă. Și asta cu un pieptene special dens (pieptene pentru păduchi). Pieptănarea umedă este cea mai bună metodă. Pentru ca pieptănarea să nu doară atât de tare, poți să aplici puțin balsam pe părul umed și să-l răspândești uniform. Apoi piaptănă ușor părul de la rădăcini până la capăt pentru a îndepărta păduchii.

Nu vei putea elimina complet lindinii deoarece se agață strâns de rădăcini. Dar dacă repeți această procedură în mod regulat în fiecare zi timp de două săptămâni, vei prinde toți păduchii eclozați înainte ca aceștia să depună din nou ouă. Din nou, piaptănă pe o hârtie sau deasupra căzii pentru a scăpa cu ușurință de păduchi.

Cum să scapi de păduchii din casă

Acești paraziți nu se dezvoltă în afara părului, așa că nu este necesar să ataci întreaga gospodărie. Cu toate acestea, dezinfectarea regulată a casei nu este dăunătoare. Cel mai important este să speli la temperatură ridicată lucrurile care au fost în contact direct cu părul infestat – în special lenjeria de pat, pălăriile, eșarfele, etc. Poți pune plușurile și alte articole similare în „carantină” – într-un loc uscat și răcoros, de exemplu într-o pungă, pe balcon. Păduchii vor muri în două zile. Cel mai bine ar fi să te ocupi strict de păr. Efectul va fi, fără îndoială, mai mare.

Fără capacitatea de a suge sânge, păduchiul moare în 24 de ore. După câteva ore fără mâncare (cu excepția capului), păduchiul este foarte slăbit și nu poate ataca o altă gazdă.

Atenție la dezvoltarea infecției

Păduchiul în sine nu transmite nicio bacterie periculoasă, dar zgârierea prelungită a pielii poate provoca o infecție secundară. Dacă o persoană nu este deparazitată la timp, se poate dezvolta o reacție alergică la excrementele de păduchi. Adeseori apare întrebarea dacă este necesară deparazitarea animalelor de companie. Aici avem o veste bună pentru tine: păduchii stau doar pe capul oamenilor, așa că transmiterea la un câine sau pisică nu este posibilă.

Păduchii nu sunt pretențioși

Există credința în rândul oamenilor că păduchii pot sări, motiv pentru care se transmit atât de ușor. Dar asta e doar o superstitie. În realitate, păduchii nu pot sări și se răspândesc atât de repede printre copii pentru că aceștia petrec mult timp în grupuri și în imediata apropiere.

Faptul că cel mic are paduchi nu spune nimic despre igienă. Păduchilor le place să se așeze chiar și pe părul proaspăt spălat. Dimpotrivă, se descurcă foarte bine și așa. În plus, sunt extrem de rezistenți. Pot tolera apa cu clor din piscină și apa sărată din mare. Nu fac diferența între părul copiilor și părul adulților și nici nu le pasă de lungimea părului. Din păcate, copilul tău a avut pur și simplu ghinion și s-a întâmplat să fie în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

Cel mai important lucru este depistarea precoce a păduchilor și o luptă zilnică sistematică prin pieptănare și spălare cu produse auxiliare.

Exit mobile version