Ai observat insectele care zboară în casa ta de ceva vreme și nu vor să dispară așa ușor? Probabil ai de-a face cu molii. Află diferența dintre moliile de haine și moliile alimentare și scapă de ele o dată pentru totdeauna.
Deși sunt relativ discrete și nu ne deranjează în niciun fel acasă, pentru că nu bâzâie sau nu înțeapă, moliile se numără printre cei mai neplăcuți dăunători casnici. Dacă acționăm împotriva lor târziu, pot infesta cu ușurință cămara și dulapurile. Dar chiar dacă le ai deja acasă, nu este prea târziu pentru a câștiga această bătălie. Cum să faci asta?
Cum să deosebești moliile de haine de moliile alimentare
Ambele tipuri de molii aparțin ordinului fluturilor și la prima vedere nu diferă atât de mult. Dacă te uiți mai atent, fiecare are caracteristici diferite până la urmă. Și în principal alte domenii de activitate.
Molia de îmbrăcăminte are o dimensiune de 4-8 milimetri și ciclul său de viață de la ou la adult durează 65-90 de zile în condiții ideale. În condiții necorespunzătoare, poate dura până la 2 ani. Totul depinde de temperatură, umiditate și disponibilitatea alimentelor. O femelă poate depune 50-200 de ouă în timpul vieții.
Aripile sunt de culoare argintie, care este principala caracteristică pentru a o identifica corect. În casă, îi plac colțurile întunecate, umede, mai ales în dulapuri sau covoare. Se hrănește cu cheratina, care este conținută într-o serie de materiale naturale, cum ar fi lâna, pielea sau pene. Dar când nu are nimic prin preajmă de acest timp, se poate bucura și de bumbac și in. Din fericire, fibrele sintetice sunt ferrite.
Fluturii adulți nu sunt periculoși pentru garderoba ta, doar larvele se hrănesc. Un fapt interesant este că molia de haine este una dintre puținele ființe de pe planetă care poate digera lâna. De asemenea, este remarcabil faptul că nu are nevoie de apă pentru a trăi, deoarece o poat crea singură.
Molia alimentară
Poate atinge o dimensiune de până la 12 milimetri și ciclul său de viață în condiții adecvate este de 40-90 de zile. O poți distinge de molia de haine la o inspecție mai atentă relativ fiabilă, pentru că are pete întunecate pe aripi.
Ca și în cazul molii de haine, larvele eclozate sunt, de asemenea, o problemă pentru moliile alimentare. Le place să se bucure de cereale, nuci și alte alimente. Chiar dacă adulții nu își vor mânca mâncarea, reține că o femelă poate depune până la 200 de ouă care vor demeni omizi flămânzi.
Moliile alimentare și cum să scapi de ele
Îți poți spune că ai onoarea de a avea acasă o problemă cu moliile nu doar prin faptul că fluturi mici zboară prin casa ta, ci și prin faptul că găsești mâncare în cămară plină de fibre subțiri și bulgări mici. Dacă te uiți mai atent, vei vedea micile omizi care sunt responsabile pentru toate necazurile, precum și fecalele lor. Le poți găsi într-o serie de alimente, de la făină și cereale la pesmet și leguminoase la ciocolată și fulgi de porumb.
Cum intră moliile în casă?
Cel mai adesea, aduci moliile din magazin împreună cu produsele cumpărate. Larvele pot fi ascunse în făină, fulgi de ovăz, paste și multe alte alimente. O folie subțire de plastic nu le va opri. De asemenea, ele pot zbura și se pot stabili ușor în cămară.
SFAT: Aerisește numai printr-o fereastră în care ai instalat o plasă de insecte și astfel minimalizezi riscul ca moliile să intre în casă.
Cum să scapi ușor de molii
Deși alimentele infestate nu sunt dăunătoare pentru consum, doar dacă nu ești unul dintre indivizii sensibili la care rămășițele de coconi și excrementele de omizi ar putea provoca o reacție alergică, îți recomandăm totuși să examinezi cu atenție întreaga cămară și să arunci toate alimentele infestate. Du imediat gunoiul afară pentru a împiedica moliile să intre din nou în casă.
Cel mai bine este să arunci chiar și alimentele care nu par infectate la prima vedere. Cu toate acestea, ouăle au fost depuse în ele cu mult timp în urmă, care se vor transforma în curând în omizi flămânzi. De exemplu, dacă nu vrei să arunci toată făina sau alte alimente perisabile, întinde-le pe o tavă de copt și încălzește-le la cuptor la 60°C pentru cel puțin 1 oră. Temperatura ridicată ucide moliile în mod sigur. O altă opțiune este introducerea alimentelor în congelator. Cel puțin o săptămână la temperaturi de -20 °C este ideală.
După ce ai curățat cămara, este timpul să aspiri bine și să speli toate zonele în care ar putea fi găsite molii. În mod ideal, dezinfectează totul. Acest lucru te va scăpa de ouăle și larvele rămase.
Pentru a fi sigur că vei avea liniște că nu vei mai avea molii, este indicat să folosești un produs anti-molii pentru următoarele câteva luni. Deoarece va fi folosit în case și în apropierea alimentelor, substanțele chimice agresive nu sunt potrivite. Capcanele pe bază de feromoni sunt ideale, atrag masculii care se lipesc de ele. Femelele nu simt mirosul, dar fără masculi, ciclul reproductiv nu este posibil.
Dacă ai ocazia să depozitezi alimente într-o cămară, unde temperatura este în jur de 13 °C, nu trebuie să îți faci griji pentru molii. Le place cel mai bine la temperatura camerei, nu se vor reproduce dacă este frig.
Ce se întâmplă când există o invazie de molii?
În cazul unei supraabundențe de molii alimentare, în special în industria alimentară sau în blocurile de locuințe, unde a avut loc o extindere în mai multe unități locative, lupta internă este mai degrabă sortită eșecului. În acest caz, doar dezinsecția profesională va ajuta.
Prevenirea este cheia
Pentru a evita o luptă cu un musafir nepoftit, gândește-te cum să previi când faci cumpărăturile data viitoare. Uită-te bine la alimente direct în magazin, de multe ori infestarea poate fi văzută cu ochiul liber. O altă verificare este utilă atunci când așezi mâncarea pe rafturi.
Pune toate alimentele în pericol în recipiente de sticlă sau plastic resigilate. Aceste alimente sunt în principal făina, pastele, orez, leguminoase, nuci, musli și pesmetul. O pungă de plastic cu siguranță nu este suficientă. Acest lucru facilitează trecerea larvelor.
Un alt pas preventiv este să nu faci stocuri inutil de mari de alimente pe care moliile le îndrăgesc. De asemenea, curăță cămara în mod regulat și verifică și aruncă alimentele expirate.
Poți încerca și sfaturile bunicii, de ce nu, datorită cărora moliile nu se vor înmulți în casa ta. Moliile iubesc oțetul de mere, cu el le poți ademeni și ele se vor îneca. Deasemenea nu le plac foile de dafin, piper, scorțișoară, cuișoare, hamei și lavandă, pe care le poți așeza cu ușurință acolo unde depozitezi alimente.
Cum să scapi de moliile din haine
Observi mici găuri în îmbrăcăminte? Aceasta este probabil lucrarea moliei de haine, care se hrănește cu fibre naturale. Lichidarea acesteia poate fi îndelungată, dar cu siguranță nu este imposibilă. Dar cu siguranță nu este suficient să prinzi doar adulți, deoarece declanșatorul din garderobă este cauzat de omizile eclozate din ouă.
Primul ajutor în cazul apariției moliei
Primul pas este să îți golești dulapul. Spală toate hainele la o temperatură de 60 °C. Din păcate, problema este intoleranța țesăturilor naturale la temperaturi ridicate. În acest caz, va trebui să alegi calea chimică la o curățătorie chimică. Când predai lucrurile la curățătorie, nu uita să precizezi că hainele sunt infestate cu molii.
De asemenea, poți distruge larvele și ouăle moliei de haine cu temperaturi scăzute. Pune hainele infestate într-o pungă de plastic și lasă-le la congelator pentru cel puțin 3 zile.
Nu uita să curăți temeinic dulapul. Șterge-l cu o cârpă cu un agent de curățare delicat, eventual și un dezinfectant. Odată ce dulapul este uscat, poți folosi un spray anti-molii.
SFAT: Folosește capcane cu feromoni pentru moliile de haine. Ele atrag masculii care se vor lipi literalmente pe lipici. Și fără masculi, un alt ciclu de reproducere nu este posibil.
Prevenirea este cheia
Moliei de îmbrăcăminte îi plac colțurile întunecate și umede, ideal la temperatura camerei. Dimpotrivă, nu-i place lumina, frigul sau prea multă căldură. Își depune ouăle doar în locurile în care nimic nu o deranjează.
Pentru ca acestea să nu aibă șanse să se instaleze în dulap, îți recomandăm să urmezi recomandările noastre:
- Golește și curăță dulapul cel puțin o dată pe an. Dacă ai haine pe care le îmbraci foarte rar, șansele ca vizitatorii nedoriți să se stabilească în ele sunt mai mari.
- Lasă hainele spălate să se usuce bine înainte de a le pune în dulap.
- Spală în mod regulat chiar și acele piese de îmbrăcăminte pe care nu le porți des.
- Aerisește rufele din când în când și transferă-le în alt loc.
- Evită tapetul în dulap, moliile se pot lipi în pliurile tapetului.
Moliile de garderobă iubesc cheratina. O găsesc nu numai în fibrele naturale, ci și în celulele pielii sau păr. Prin urmare, nu pune articolele uzate în dulap. Și dacă le așezi acolo, lasă-le întotdeauna să se aerisească bine. Umiditatea o ademenește pe molie să-și depună ouăle.
Nu depozita hainele în plastic. Rufele nu respiră și moliile pot intra cu ușurință.
Nici molii de haine nu le place lumina. Prin urmare, ține draperiile și jaluzelele deschise atunci când nu ești acasă.
Poți folosi în dulap un deodorat antimolii. Nu-ți face griji că hainele tale miros vor mirosi a naftalină. Din fericire, deodorantele din ziua de azi au mirosuri mai plăcute.
SFAT: Pentru prevenire, gandeste-te si la covor daca acesta contine fibre naturale. Pe lângă curățarea regulată, poți folosi puțin ulei de lavandă diluat.
Repelente naturale împotriva moliilor
Vestea bună este că poți respinge moliile cu mirosuri plăcute. Nu le place lavanda, rozmarinul, acele de molid și chiar piperul. Poți folosi între haine, în pungi de pânză sau într-un ciorap, iar ca bonus, hainele vor mirosi frumos. Se spune că funcționează și săpunul sau hameiul. Există nenumărate sfaturi din bătrâni cum să scapi de molii ușor.