Te-ai trezit după o petrecere cu durere de cap și stomac? Nu trebuie să suferi de mahmureală toată ziua. Am pregătit pentru tine sfaturi dovedite care vor ajuta organismul să se recupereze rapid, astfel încât să te simți din nou bine cât mai curând posibil.
Ce este mahmureala, cât durează și cum se manifestă?
Aproape toți știm că mahmureala este un efect secundar al consumului de alcool. Se manifestă ca o durere de cap, hiperaciditate gastrică, greață și posibil vărsături și diaree. Nu este neobișnuită nici hipersensibilitatea la zgomot, lumină puternică sau mirosuri puternice.
O mahmureală apare de obicei la câteva ore după ce încetăm să bem și efectele plăcute ale alcoolului dispar. Poate dura cu ușurință 24 de ore sau mai mult. Depinde de cantitatea de alcool consumat, de predispoziția genetică și de vârsta ta.
Această stare neplăcută determină descompunerea alcoolului în organism, pentru care organismul folosește o cantitate mare de apă, minerale și vitamine. Acest lucru duce la deshidratare și, de asemenea, la pierderea forței, deoarece întregul proces necesită foarte mult energie pentru organism.
Când descompune alcoolul, ficatul lucrează în principal pentru a-l descompune în acetaldehidă toxică, pe care apoi o transformă în acetat netoxic cât mai repede posibil. Dacă bei prea mult, ficatul tău nu mai funcționează și se acumulează acetaldehidă toxică în organism. Și el este cel care este responsabil pentru greață și vărsături.
Cele mai eficiente sfaturi pentru a scăpa de mahmureală
Cafea, usturoi sau un alt shot de alcool pentru recuperare? Aproape toți știm aceste sfaturi. Dar dacă chiar vrei să te simți mai bine și nu vrei să suferi și mai mult, îți recomandăm să sări peste aceste sfaturi și să le urmezi pe cele pe care le-am enumerat aici.
Hidratează-te în mod adecvat
După o noapte extravagantă, este ideal să bei un pahar cu apă minerală, care va reface mineralele lipsă din organism. Poți încerca și așa-numita soluție de rehidratare, pe care o poți cumpăra de la farmacie. Deși nu este destinat în primul rând tratamentului mahmurelii, va suplimenta organismul cu potasiu și sodiu, de care ai nevoie acum.
În loc de cafea, care deshidratează și supraacidifică stomacul, apelează la ceaiuri din plante. Le poți consuma cu miere, energia sub formă de zaharuri rapide este foarte de dorit acum.
Ce plante vor ajuta cel mai mult organismul la mahmureală? Mușețelul, roinița sau menta vor calma acizii stomacali deranjați. Dacă vrei să dai ficatului tău puțină regenerare, caută și ciulinul de lapte. Cătina este grozavă pentru completarea vitaminelor, iar ghimbirul este grozav pentru a evita tulburările de stomac.
SFAT: Un pahar de lapte rece va calma, de asemenea, un stomac supraacidificat.
Mănâncă
Înțelegem că gândul la mâncare este puțin inconfortabil în acest moment, dar e bine să nu te înfometezi. De exemplu, ouăle care conțin aminoacidul cisteină, care este bun pentru ficat, sunt foarte potrivite.
Bananele sunt și ele potrivite și pentru adăugarea de zaharuri și potasiu. Alte fructe benefice sunt și afinele, care conțin vitamina C și mulți alți antioxidanți.
Există mai multe alimente potrivite pentru mahmureală, cum ar fi:
- Avocado – conține substanțe care ajută la protejarea ficatului de leziuni.
- Pepene verde – vei obține zaharuri rapide, de care ai mare nevoie în acest moment, și vei fi și hidratat.
- Spanac – consumându-l vei obține o cantitate mare de acid folic
- Carne – datorită conținutului ridicat de proteine, te va ajuta să scapi mult mai repede de mahmureală. Proteinele sunt absolut esențiale pentru regenerarea organismului. Somonul este și el potrivit datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3, va reduce simptomele mahmurelii și va calma stomacul.
Usturoiul este adesea recomandat, dar nu este pe deplin potrivit, deoarece usturoiul scade tensiunea arterială și, în plus, este destul de greu pentru stomac. Ar trebui să încerci sucul de roșii. Roșiile ajută la producerea enzimelor care sunt responsabile pentru descompunerea alcoolului din sânge.
Dormi bine
Somnul imediat după consumul de alcool nu este atât de bun pentru că organismul descompune toxinele la viteză maximă. Dar asta nu înseamnă că nu este necesar. După trezire, hidratează-te, mănâncă puțin și apoi odihnește-te încă o oră în pat pentru ca organismul să se poată reîncărca. Efectul pozitiv al somnului asupra atenuării mahmurelii este, de asemenea, susținut științific. Cel puțin 7 ore de somn vor reduce mahmureala cu 80%.
Ieși afară la aer curat
Îți recomandăm să mergi afară, la aer proaspăt. Bucură-te de o plimbare liniștită în natură, care îți va stimula metabolismul și, astfel, va accelera eliminarea toxinelor din organism. Dacă nu poți ieși la o plimbare, deschide ferastra larg pentru puțin aer curat.
Când să apelezi la medicamente?
În mod ideal, e bine să nu iei analgezice pentru mahmureală. Organismul a avut deja o încărcătură consumând alcool, iar medicamentele, la fel ca alcoolul, pun o presiune asupra ficatului și stomacului. Dacă totuși e necesar, e bine să iei pastile doar dimineața, niciodată ca măsură de precauție înainte de a merge la culcare.
Dacă te doare capul și întregul corp, nu este atât de rău să iei niște analgezice. Dar dacă ai o digestie iritabilă, mai bine te gândești de două ori, pentru că ți-ar putea fi și mai dificil după.
Cum se formează mahmureala?
De ce unii oameni pot fără nicio dificultate merge după o petrecere, în timp ce alții abia se pot târî la toaletă? Genetica și cantitatea de enzimă responsabilă de descompunerea acetaldehidei au o mare influență asupra acestui lucru. Dar vârsta și alegerea băuturii afectează și felul în care te simți dimineața.
Vârsta contează
Nu o să te mințim, cu cât ești mai în vârstă, cu atât corpul tău reacționează mai rău la alcool. La vârsta de douăzeci de ani, metabolismul este la viteză maximă, iar ficatul este capabil să descompună toxinele fără probleme. După vârsta de 30 de ani însă, arderea și descompunerea este deja mai lentă, așa că se poate întâmpla să te trezești cu mahmureală chiar și după aceeași cantitate de alcool pe care altă dată o consumai fără probleme.
Fiecare tip de alcool cu efectul lui
Consideri că ești mai mahmur după anumite tipuri de alcool? Nu este doar o presupunere, este un fapt dovedit științific. Tipurile de alcool fermentat, cum ar fi lagerul și vinul, conțin congeneri (produse secundare produse în timpul producției de alcool) care contribuie la mahmureală. Alcoolul cu bule provoacă și mahmureala. În schimb, băuturile spirtoase, cum ar fi vodca sau ginul, au cel mai mic risc de a dezvolta mahmureală.
Cum să previi mahmureala
Nu te vom sfătui să eviți mahmureala consumând doar băuturi răcoritoare. Partea bună este că nu va trebui să cauți instrucțiuni despre cum să scapi de mahmureală după.
Mănâncă bine
Mănâncă suficient înainte de a merge la o petrecere. Doar o salată de legume nu va fi suficientă. Este ideal să obții proteine și grăsimi pe lângă fibre, ceea ce va încetini absorbția alcoolului. Cu siguranță nu este dăunător să ai ogustare chiar și în timp ce bei.
Fii odihnit
Un corp obosit nu are suficientă energie pentru a descompune alcoolul și va fi mai rău pentru tine, altfel ai putea face față perfect la aceeași cantitate de băutură dacă ești odihnit. Așa că e bun un pui de somn de după-amiază dacă nu ai dormit atât de mult pe cât ți-ai fi droit, în timpul nopții. La fel, organismul va reacționa mai mult la alcool dacă ești bolnav sau stresat.
Consumă apă în timp ce bei alcool
Deoarece deshidratarea se află în spatele durerilor de cap și a gurii uscate, previn-o prin intercalarea băuturilor alcoolice cu non-alcool. Mai bine decât să bei o jumătate de litru de apă deodată este să alternezi regulat alcoolul cu băuturile răcoritoare. Ideal ar fi consumul de apă plată sau apă minerală.
Nu amesteca băuturile alcoolice prea mult
Este cu siguranță o idee bună să rămâi la un singur tip de alcool. Și acest lucru este valabil și pentru vin. Dacă începi să bei un fel, e mai bine să stai cu el toată seara. Desigur, poți degusta mai multe tipuri de vin dar în cantități mici. Cel mai rău ar fi combinația de alcool tare și vin spumant.
Nu fuma în timp ce bei
Fumul de țigară conține acetaldehidă. Substanța foarte toxică în care organismul descompune etanolul înainte de a o descompune în acetat netoxic. Când fumezi țigări, încarci ficatul mult mai mult.
Stabilește-ți o limită
Fiecare are măsura lui. Dacă simți că ajungi în punctul în care te-ai săturat și bănuiești că mâine dimineață nu îți va bine, nu mai bea.
Suplimente cu vitamine
Vitamina C în special ajută organismul să scape de substanțele nocive. O opțiune bună este să bei un pahar de suc proaspăt de fructe. Desigur poți lua vitaminele sub formă de capsule, dar bineînțeles că cele naturale sunt întotdeauna o alegere mai bună. Și dacă știi că ai exagerat puțin cu băutura, poți lua o vitamină înainte de culcare și scăpi mai ușor de mahmureală.
O bere sau un shot ajută la mahmureală?
Printre sfaturile clasice ale bunicii împotriva mahmurelii se numără și consumul de o bere sau un shot. În mod surprinzător, puțină bere poate ajuta cu adevărat, mai ales că este bogată în vitamine și minerale. Să faci asta te-ar putea ajuta să te simți mai bine pentru un timp, dar vei întârzia astfel mahmureala. Procesele de descompunere a alcoolului oricum vor avea loc.
No Comments
Leave a comment Cancel