Perdelele albe și luminoase sunt visul fiecărei gospodine. Dar trebuie să vă împăcăți cu ideea că, în ciuda faptului că le îngrijiți regulat, textilele de casă își pierd albul natural în timp. Acest lucru se întâmplă nu numai în locuințele în care se gătește în mod regulat, ci și în locuințele în care se fumează sau pur și simplu datorită uzurii normale. Nu vrei încă să înlocuiești perdelele îngălbenite? Iată câteva sfaturi pentru a le albi și a le reîmprospăta.
Sare de masă
Sfatul bunicii despre cum se albesc perdelele – scoateți perdelele de pe cornișă și înmuiați-le în apă cu sare timp de câteva ore. Raportul ar trebui să fie de aproximativ 3 linguri de sare la 10 litri de apă. Apoi clătiți perdelele în apă și spălați-le în mod normal. Nu numai că este o varianta ieftină, dar această procedură pentru albirea perdelelor chiar funcționează.
Praf de copt
Adăugați 5 plicuri de praf de copt în apă, lăsați perdelele să se înmoaie cel puțin 30 de minute, iar zăpada va fi doar un partener întunecat pentru perdelele dvs.
Bicarbonat de sodiu
Pregătiți perdelele îngălbenite cu puțin timp înainte de a le bagă în mașina de spălat. Înmuiați-le pentru cel puțin o oră în cada de baie, unde în prealabil ați dizolvat o jumătate de kilogram de bicarbonat de sodiu în 10 litri de apă. Veți observa cum perdelele își recapătă culoarea în timp ce apă devine maronie. Clătiți-le de câteva ori, apoi spălați-le cu grijă, fie folosiți programul pentru rufe mari, fie reduceți viteza de rotație a tamburului.
Pe lângă efectul de albire veți fi surprinși și de textura perdelelor deoarece bicarbonatul de sodiu înmoaie apa și îmbunătățește efectele spălării.
Preparate de albire din comerț
Nu credeți în rețetele mamelor și bunicilor voastre? Apelați la un agent de albire special conceput pentru spălarea perdelelor. Puteți folosi produse de uz casnic disponibile pe piață, Savo sau clasicul Vanish pentru perdele, lichid sau pudră. Astfel de produse se găsesc astăzi în aproape orice drogherie sau la raioanele speciale din supermarketuri. Acestea sunt de obicei soluții sau săruri speciale și se folosesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
De asemenea, puteți adaugă în mașină pe lângă detergentul pentru rufe albe și un înălbitor, fie pe baza de clor fie pe baza de oxigen. Atenție la cantitatea de înălbitor pe care o adăugați. Dacă folosiți un înălbitor pe baza de clor și adăugați o cantitate foarte mare perdelele se pot îngălbeni și mai mult, mai ales dacă sunt din poliester.
O altă variantă modernă este albirea perdelelor cu ajutorul șervețelelor pentru inalbire. Acestea conțin substanțe active care elimină pigmentul galben de pe perdelele albe și în același timp îl absorb. Adaugă unul sau două șervețele în mașina de spălat împreună cu detergentul tău obișnuit pentru a reda strălucirea și luminozitatea perdelelor albe.
Am primit un sfat de la o gospodină, care, după spusele ei, a lucrat toată viața în domeniul chimiei. Iată care este rețeta ei pentru albirea perdelelor: faceți în cadă o soluție din 10 litri de apă caldă, 3 linguri de hidroxid de sodiu și 3 linguri de fulgi de săpun. Înmuiați perdeaua în această soluție timp de aproximativ 2 ore, întoarceti-o din când în când cu o lingură de lemn, apoi, doar clătiți și obțineți o perdea de un alb strălucitor.
Dacă nu vă este frică de rețete vechi, încercați să adăugați în mașina de spălat un săculeț din bumbac bine sigilat, cu coji de ouă. Se spune că ajută și câteva linguri de oțet alb, pe care le adăugați în apa de înmuiere. Bunicile adăugau în apa de clătire o lingură de alcool și o lingură de terebentină pentru a preveni îngălbenirea lenjeriei și a perdelelor.
Și un ultim truc – cerneală!
Pentru a crea o perdea mai luminoasă din punct de vedere optic, adăugați o picătură de cerneală albastră în ultima apă de clătire. Va sfătuim să adăugați doar o picătură, astfel încât perdelele să nu devină albastre.
După spălare agățați perdelele umede direct la fereastră astfel încât toate fibrele lor să se îndreptate, iar uscarea să se facă la soare. Dacă ați reușit să sifonati perdelele, călcați-le cu grijă cu un fier de călcat la o temperatura joasă sau chiar încercați sa indreptati materialul doar folosind aburul.
Spălați-le cu grijă la temperatură scăzută și program delicat
Dacă perdelele dvs. și-au pierdut strălucirea pe care o aveau când le-ați cumpărat, nu trebuie să le aruncați imediat. Folosiți una din numeroasele metode pentru a le reîmprospăta. Nici metodele naturale, nici cele chimice nu vă vor dezamăgi. După înălbire, spălați întotdeauna perdelele la temperatura de 30-40˚C și folosind un program cu centrifugare delicată.