Lătratul este o modalitate prin care câinii pot comunica. Dar unii câini “comentează cu voce tare” la aproape fiecare eveniment, ceea ce poate fi incomod pentru tine în multe situații. Este foarte important să știi de ce câinele tău latră și ce încearcă să-ți spună. Acesta este singurul mod în care poți elimina cauza și poți rezolva problema lătratului o dată pentru totdeauna.
Vom vedea care ar putea fi cauza și, mai presus de toate, cum să oprești un câine să latre dacă este deja insuportabil. Avem o mulțime de sfaturi pentru tine despre cum să-ți dresezi câinele și ce procedee te vor ajuta să dezveți lătratul excesiv.
De ce latră câinele tău?
Lătratul are întotdeauna un motiv. Câinele tău nu face asta doar pentru a te enerva. Odată ce înțelegem ce vrea sau ce-l deranjează, putem rezolva problema lătratului excesiv.
E în sângele lui să facă asta
Unele rase de câini au fost special antrenate să latre de generații. Nu e de mirare că au lătratul în sânge. De exemplu, câinii de vânătoare au sarcina de a lătra pentru a avertiza despre vânat, câinii de pază de intrușii care se apropie. Prin urmare, scopul nu este să suprimi complet lătratul, altfel le-ai suprima latura naturală. Scopul antrenamentului este de a schimba lătratul persistent într-un lătrat scurt și de a învăța câinele să se calmeze atunci când îi dai o comandă.
Rasele care au fost antrenate să latre includ, de exemplu, terieri, ciobănești germani, teckel, schnauzer, câini de munte din Pirinei sau pinscher miniatural.
Există evident și rase de câini care sunt mai lătrători din fire. Aici putem aminti mai presus de toate chihuahua, spitz sau sheltie.
Latratul din incertitudine sau frică
De exemplu, dacă câinele tău latră la câini sau pietoni care trec, de obicei se datorează nesiguranței sau fricii. El îi percepe pur și simplu ca pe o amenințare. Se întâmplă cel mai adesea la câinii tineri.
Dar este și posibil ca tu însuți să susții această nesiguranță a lor. Dacă tragi de lesă în timp ce treci pe lângă alți câini sau pietoni la plimbare, câinele percepe acest lucru ca pe nesiguranța ta, pe care și-o asumă singur.
Lătratul de frustrare și plictiseală
Un câine este un animal activ prin natură. Când nimic nu se întâmplă în viața lui, energia se acumulează și caută o cale de ieșire. El poate percepe chiar și lucrurile mici ca pe o oportunitate de a elibera această energie. Și acest lucru se manifestă, printre altele, prin lătrat sau distrugerea echipamentelor de uz casnic. Mai mult de un proprietar de câine a trebuit deja să-și ia rămas bun de la setul său de canapele atent ales, care a fost mestecat de prietenul său cu patru picioare.
Câinele este prea interesat de tine
Dacă la început îi acorzi multă atenție câinelui tău, petreci zile întregi cu el și apoi reîncepi să mergi la muncă, este posibil ca amicul tău să nu facă față bine acestei schimbări bruște. În special câinii neindependenți care sunt fixați pe tine, refuză să fie singuri acasă și nu înțeleg de ce nu-i iei cu tine. Se simt abandonati si plictisiti, le este frica si suferă de anxietate. Și ei pot arăta acest lucru lătrând, urlând sau mușcând și distrugând lucruri.
Câinele suferă de o boală
Din păcate, boala și durerea asociată cu aceasta pot fi și motivul pentru care câinele încearcă să atragă atenția asupra lui. Dacă înainte aveai acasă un câine mai mult sau mai puțin calm, dar recent comportamentul lui s-a schimbat fără alt motiv, mergi mai întâi la veterinar pentru a exclude o posibilă boală.
Când este normal lătratul și când să începi să te îngrijorezi?
Dacă câinele latră doar când păzește (simte un străin în spatele ușii sau al gardului) și se liniștește după comanda ta, totul este în regulă. Problema apare atunci când câinele îți cere atenția sau prezența prin lătrat și urlet, latră la alți câini de pe stradă sau chiar la oameni, mașini și bicicliști. Atunci trebuie să începi să rezolvi lătratul.
Știai că atunci când lătratul zgomotos al câinelui tău deranjează vecinii, acesta poate fi catalogat drept infracțiune conform Codului civil?
Cum să oprești un câine să latre
Dresarea unui câine de a se lăsa de lătrat necesită un antrenament persistent. Dar nu-ți face griji, nu trebuie să mergi la sală în fiecare zi. Antrenamentul constă deja în funcționarea voastră zilnică împreună. Ne vom uita la sfaturi generale despre cum să dezveți lătratul, precum și cum să ne comportăm în situații critice specifice, când apare lătratul.
5 sfaturi generale pentru a dezvăța lătratul
1. Învață câinele să asculte apelul
Comanda de apel este baza oricărui dresaj de câini. Este necesar să se învețe cățelul la o vârstă fragedă. În primul rând, învață-l să-și recunoască numele. Toți cei din familie trebuie să îi spună la fel, fără diminutive. Spune-i numele și când cățelul se întoarce către tine, dă-i un răsfăț. În acest fel antrenează-l mai întâi acasă, unde nimic nu te deranjează, iar apoi te poți muta în locuri mai aglomerate, precum grădină, mai târziu pădurea și parc, unde vor mai fi si alți câini.
Dacă atunci când este în parc câinele nu aleargă când este chemat, nu te supăra și nu țipa la el. Du-te și ia-l fără emoție, leagă-l de lesă și pleacă unde ai nevoie. Este important să înveți câinele să respecte prima poruncă. Dacă apelezi la el de mai multe ori, îți compromite propria autoritate. Câinele învață că, dacă nu se va supune, nu se va întâmpla nimic.
2. Este important să distrezi câinele
Oferă-i câinelui plimbări mai lungi și ține-i capul ocupat. Învață-l trucuri simple, joacă-te cu el sau dă-i sarcini mici. De exemplu, lăsă-l să caute bunătăți sau să le aducă la tine.
Doar atunci când câinele tău este suficient de stresat pentru a elibera energia acumulată, antrenamentul anti-lătrat are sens. Activitățile comune vă vor întări, de asemenea, legătura.
3. Oferă câinelui liniște
Un câine poate latră și pentru că este nesigur sau îi este frică. Într-un astfel de caz, este necesar să-l anunți că ai totul sub control și să întărești încrederea reciprocă.
Aproape toți câinii doresc securitate și ordine. Au nevoie de un manager încrezător pe care să se poată baza. Îți poți antrena încrederea reciprocă în timpul plimbării zilnice. Învață câinele cele mai importante comenzi și laudă-l când se supune prima dată. Stabilește ore fixe pentru plimbări, pentru hrănire și joacă împreună. Arată-i că tu ești cel responsabil. Acest lucru va oferi câinelui tău siguranță și liniște sufletească.
4. Dacă câinele latră, stai calm
Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să începi să strigi diferite comenzi către câinele tău, cum ar fi „Taci!” sau „Oprește-te!” pe care nu le cunoaște. Dacă nu l-ai învățat în prealabil comanda calmului, nu te poți aștepta de la el să asculte.
În această situație, câinele interpretează țipetele tale ca aprobând lătratul lui. De aceea este important să rămâi calm și să pregătești un gest sau un sunet care să alerteze clar câinele că face ceva ce nu-ți place. Dacă latră afară, unde este fără lesă, cheamă-l. Dar mai întâi trebuie să te antrenezi bine, așa cum am descris în primul punct.
5. Nu pedepsi câinele
Dacă câinele latră de frică și nesiguranță și îl pedepsești fizic sau poate îl încui într-o cameră în care ar trebui să fie singur, vei crește doar frica și stresul general. Trebuie să înveți câinele cu recompense, nu cu pedepse. Deși necesită timp, este o modalitate eficientă și o soluție permanentă.
Cum să-ți dresezi câinele în diferite situații
Ne vom uita la cele mai frecvente situații în care un câine latră și ce ar trebui să faci pentru a-l învăța să se oprească la timp.
Când un câine nu poate face față singurătății
Obișnuiește-ți câinele să te îndepărtezi treptat. Mărește distanța, apoi mută-te într-o altă cameră în care ei te pot auzi doar pe tine, dar nu te văd, pe măsură ce ajungi treptat în spatele ușii închise. La început, lasă doar foarte puțin timp (o jumătate de minut) și nu atrage atenția în niciun fel. Apoi revino de parcă ar fi cel mai normal lucru din lume. Crește treptat timpul de separare. De asemenea, este important să nu-ți iei rămas bun de la câine sau să-l întâmpini excesiv.
Când ești plecat poți să ceri cuiva să urmărească și să distreze câinele. Astfel, cainele se va obisnui mai întâi cu absența ta si îl vei învăța treptat să stea singur acasă. De asemenea, îi poți lăsa muzica pornită sau un radio, astfel încât să poată auzi sunete umane familiare.
Când câinele latră la oaspeți
Câinele tău începe să latre tare de îndată ce sună soneria? Ai grijă să nu țipi la el, altfel va crede că soneria te-a supărat și lătratul lui este justificat.
Deci, cum să te comporți într-o astfel de situație? Înainte de a deschide ușa, direcționează-l cu dragoste, dar ferm, spre locul potrivit, cum ar fi pătuțul lui. Dar mai întâi trebuie să-l înveți această comandă în situații calme. Îi vei arăta că ești stăpânul situației și că ai totul sub control.
Recompensează câinele pentru că stă liniștit, apoi ignoră lătratul. Dacă aștepți un vizitator, cere-i să te ajute cu dresajul și spune-i să nu acorde nicio atenție câinelui până când acesta se calmează. Când tace o vreme, răsplătește-l.
Când un câine latră în timpul plimbării
Cheia este ca încetul cu încetul câinele să învețe să meargă calm în lesă și să nu o perceapă ca pe o pedeapsă, ci ca pe o extensie a mâinii tale protectoare. Tu ești cel care stabilește ritmul și direcția. Când treci pe lângă cineva, nu reacționa în niciun fel și continuă să mergi calm. Nu îl smuci din lesă, deoarece acesta este un semnal pentru câine că ești nervos în legătură cu trecătorii. Calmul tău va face câinele să se simtă în siguranță. Ignoră lătratul și răsplătește câinele când este calm.
Pentru a face față situațiilor în care un câine latră în timp ce merge fără lesă, trebuie mai întâi să perfecționezi comanda de rechemare pe care am descris-o deja mai sus. Dacă câinele nu răspunde la ea, ia-l și pune-l în lesă și îndepărtează-te fără emoție.
Când un câine are un instinct de pază exagerat
Nu încerca să elimini complet lătratul la rasele de câini de pază. Ai merge împotriva naturii lor. Dar încearcă să înveți câinele să latre numai în limite rezonabile.
Când câinele latră, mergi să verifici situația și să „securizați teritoriul”. Mergi să vezi de ce latră și apoi întoarce-te calm. În acest fel, îi vei aprecia atenția și îi vei arăta că ești în control asupra situației. Din nou, trebuie să ai câinele dresat, astfel încât el să stea pe loc și să aștepte.
Despre zgarda pentru câini anti-lătrat
Fii foarte atent la zgărzile electronice și consultă un specialist cu privire la utilizarea lor. Zgarda poate avea succes pe termen scurt, dar nu rezolvă cauza lătratului. Dacă câinele tău latră de nesiguranță sau de frică, zgarda electronică îl va speria și mai tare, deși nu este dureros pentru el. Când un câine latră de plictiseală, va căuta pur și simplu o altă modalitate de a-și elibera energia – de exemplu, distrugerea echipamentelor de uz casnic.
Dacă câinele tău nu poate face față singurătății, o zgardă impregnată cu feromoni canini, care sunt secretați de femelele care alăptează din glanda mamară, l-ar putea calma. Atât la căței, cât și la câinii adulți, acești feromoni induc un sentiment de calm și siguranță.
No Comments
Leave a comment Cancel