Există o concepție greșită conform căreia cel mai bun mod de a încuraja creativitatea copiilor este pur și simplu să nu le stăm în cale și să-i lăsam să fie creativi. Deși, este cu siguranță adevărat că toți copiii au o curiozitate înnăscută, ei au totuși nevoie de sprijin pentru a-și dezvolta capacitățile creative și pentru a-și atinge întregul potențial creativ. Iar sprijinul trebuie oferit într-un mod echilibrat, trebuie să știi: cât de multă rigurozitate, câtă libertate; când să intervii, când să te retragi; când să arăți, când să spui, când să întrebi, când să asculți.
Cand vine vorba despre dezvoltarea creativității copiilor, provocarea cheie nu este cum să îi învățăm să fie creativi, ci mai degrabă cum să creăm un mediu fertil în care creativitatea lor va prinde rădăcini, va crește și va înflori. Fiecare copil are propria personalitate, unuia îi place să picteze, altuia îi place să modeleze, iar altuia îi place să construiască, așadar nu există un ghid cu reguli clare care funcționează în cazul tuturor copiilor, cu toate acestea, sunt anumite aspecte de care trebuie sa ții cont dacă vrei să-i dezvolți creativitatea copilului tău.
Nicio idee nu este proastă
Copiii sunt plini de idei, iar ideile sunt o manifestare a creativității. A respinge sau chiar a ridiculiza o idee înseamnă a discredita creativitatea implicată în apariția ei. Desigur, orice copil poate avea cateodata idei mai puțin bune, ne le respinge in totalitate, ci mai degrabă încercă să scoți în evidență părțile bune și ajută-l să înțeleagă ce mai trebuie să ia în considerare pentru punerea în aplicare a unei astfel de idei. Cu timpul, copilul își poate pierde încrederea în a-și exprima ideile de teamă să nu greșească, așadar va deveni mai puțin creativ. Acest lucru înseamnă că trebuie să creezi un mediu în care copilul să-și dezvolte gândirea creativă și să simtă că este în regulă să facă greșeli.
Creativitatea trebuie practicată
Oamenii despre care afirmăm că sunt creativi, sunt în general artiști. Sunt pictori, sculptori, muzicieni și, chiar, sportivi. Dar aceste persoane au muncit pentru a deveni ceea ce sunt astăzi. Ei nu s-au născut cu aceste abilități, ci au trebuit să exerseze; mulți dintre ei câteva ore în fiecare zi, timp de zeci de ani. Așadar pentru orice abilitate pe care dorim să o dezvoltăm trebuie să muncim și să exersăm cât mai mult, nu putem scăpa de acest lucru.
Copiii învață imitându-ne pe noi, adulții, iar acest lucru se aplică și în acest caz. Nu există nimic mai bun decât să începi să faci, să pictezi, să creezi tu însuți ceva, iar copiii vor fi fericiți să se alăture. Fii un exemplu pentru copilul tău și practicați cât mai multe activități impreuna, astfel el își va dezvolta creativitatea și în plus, veți consolida și relația dintre voi.
Oferă-i libertate și independență
Atunci când copiii sunt lăsați să se descurce singuri, au posibilitatea să-și folosească imaginația și resursele pe care le au la îndemână. A-i lăsa pe copii să își exploreze propriile interese și idei este o modalitate excelentă de a le încuraja creativitatea, deoarece nu există limite pentru ceea ce ar putea face.
După vârsta de doi ani, copiii se străduiesc să devină mai independenți, așadar începând cu această vârstă, ar trebui să îți încurajezi copilul să facă alegeri simple cu privire la viața lui. Desigur, nivelul de independență trebuie să fie adecvat vârstei, activităților și abilităților fiecărui copil. Evită să îl controlezi prea mult și încurajează-l sa își exprime ideile, este o modalitate excelentă pentru a-i cultiva latura creativă.
Ajută-l să-și descopere pasiunile
Pentru părinți, este un lucru obișnuit să încerce să-și convingă copiii să urmeze anumite sporturi sau hobby-uri care le plac lor sau la care își doresc ca copiilor lor să fie buni. Dar să nu uităm că, deși este o idee bună să ne expunem copiii la o serie de activități, trebuie să le lăsăm o oarecare libertate de a-și alege domeniul de interes, astfel își pot dezvolta mult mai bine abilitățile și pot avea experiențe mai frumoase atunci când sunt implicați pe deplin.
Fii atent la lucrurile de care copilul tău pare să fie pasionat, apoi oferă-i posibilitatea să le practice. Deoarece copiii pot fi nestatornici în ceea ce privește hobby-urile lor, nu te descuraja dacă se răzgândește. Incurajează-l pur și simplu să își urmeze o altă pasiune și s-ar putea să se întoarcă la ceva ce a mai încercat înainte.
Mergi pe lucruri simple
Creativitatea nu are nevoie de nimic sofisticat sau de resurse speciale. Dimpotrivă, cu cât ai mai puține lucruri, cu atât mai creativ poți fi. Hârtie, creioane, lipici, apa și alte articole de papetărie crează o lume plina de oportunități.
Componente simple concepute pentru construcții, cum ar fi piese de Lego, cuburi de lemn, magneti oferă un nivel superior în ceea ce privește activitățile de proiectare și construcție. Nu este nevoie să urmeze instrucțiunile, încurajează-l să-și folosească imaginația.
Creativitatea este foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor, au posibilitatea să încerce lucruri noi, să își dezvolte o gândire creativă și să fie mândri de realizările lor, dezvoltându-și astfel și încrederea în ei.