Nu vrei să petreci ore întregi în bucătărie pentru a pregăti o masă obișnuită. Vino cu noi și bucură-te de un cușcuș rapid ce poate fi preparat atât dulce, cât și sărat în doar câteva minute.
Couscous, kus kus, cușcuș sau cous cous provine inițial din partea de nord a Africii și din țările arabe din Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, datorită variabilității și pregătirii ușoare, s-a răspândit curând în întreaga lume, inclusiv în Europa. Vino să afli cum să gătești cușcuș și să prepari o masă delicioasă în decurs de o jumătate de oră.
Ce este cușcușul?
Deși la prima vedere nu pare, cușcușul nu este altceva decât paste sub formă de bile mici. Deci nu este o pseudo-cereale precum hrișca, așa cum cred mulți oameni.
Cușcușul este făcut din făină de grâu dur (griș) și apă, ca și alte tipuri de paste. Cu toate acestea, poate fi făcut și din orz sau mei. Dar, spre deosebire de pastele clasice, poți pregăti cușcuș fără să gătești pe aragaz. Te poți descurca cu ușurință dacă ai apă fierbinte.
Pe piața noastră, poți găsi de obicei atât cușcuș alb clasic, cât și cușcuș din cereale integrale, care este făcut din făină de grâu integral. Valorile nutriționale sunt foarte asemănătoare, dar cerealele integrale au mai multe fibre, un gust mai de nucă și, de asemenea, conțin mai multe vitamine și minerale. Datorită conținutului mai mare de fibre, îți poate da senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Valorile nutriționale ale cușcușului
Chiar dacă cușcușul este un tip de paste, cu siguranță nu este doar plin de calorii goale. Deși nu este cel mai dietetic, întrucât este format din 80% carbohidrați, conține și proteine și o serie de substanțe benefice organismului precum vitaminele B, acidul folic sau minerale precum magneziu, calciu, fier, mangan etc.
Desi contine o cantitate mare de carbohidrati, nu trebuie sa renunti la el nici în timpul unei diete de reducere, doar să îl prepari în portii mai mici, pe care nu trebuie să uiți să le combini cu o cantitate suficientă de legume sau carne slabă.
100 g de cuscus fiert contine 120 kcal, din care 22 g carbohidrati, 4,5 g proteine, 1 g fibre. În plus, este usor de digerat, asa că nu vei avea problem mari dupa ce îl consumi.
De ce să mănânci cușcuș?
Cuscusul are avantajul că are un gust grozav atât sărat cât si dulce, cald sau rece. De fapt, îl poți folosi oriunde ai folosi altfel orez. Avantajul său este că se prepară mult mai repede decât orezul.
Îl poti folosi singur ca și garnitură la carnea de grătar sau, ca si alte tipuri de paste, poate fi folosit ca ingredient în salatele calde si reci. De asemenea, îl poți pregăti ca fel de mâncare principală – doar amestecă-l de exemplu cu ton și porumb înăbușit.
Iar dacă îți este poftă de ceva dulce, combină-l cu lapte în loc de apă, adaugă iaurt sau brânză de vaci, fructe, puțin zahăr și rapid ai un mic dejun dulce.
Cum să gătești cușcușul pas cu pas
Pregătirea cușcușului nu este dificilă. Spre deosebire de pastele clasice, nici măcar nu se fierbe în apă și apoi nu se scurge. Se pune peste el apă clocotită (sau supă dacă vrei un gust mai puternic) și se lasă să se umfle.
Raportul ideal dintre cușcuș și apă este de 1:1,6 până la 1:2, așa că pentru o cană de cușcuș adaugă puțin mai mult de o cană și jumătate până la două căni de apă fierbinte. Daca pui prea putină apă va rămâne tare iar dacă folosești prea multă apă fie va fi lipicios fie nu va putea absorbi apa si va fi foarte umed.
Retetă de bază pentru 4 porții:
Este nevoie de doar câteva minute pentru a pregăti cușcușul conform instrucțiunilor. De ce ai nevoie?
Ingrediente:
- 250 g de cuscus
- 400 ml apă sau supă (poate fi pui, vită sau legume)
- 1 lingură de ulei de măsline
- vârf de cuțit de sare
Metodă de preparare:
- Pentru a pregăti cușcușul, vei avea nevoie de o cratiță sau alt recipient mai larg care poate face față temperaturilor mai ridicate. Toarnă cușcușul în acest recipient, adaugă sare și ulei. Folosește o furculiță pentru a amesteca bine amestecul, astfel încât toate boabele să fie acoperite cu grăsime.
- Între timp, fierbe apa la 100 °C. Alternativ, încălzește supa într-o cratiță până când începe să fiarbă. Raportul dintre apă și cușcuș este întotdeauna 1,6. În cazul a 4 portii se toarnă 250 g de cuscus cu 400 mililitri de apă clocotită sau supă.
- Acoperă cușcușul cu apă fierbinte și lasă-l să se odihnească 5-10 minute. Cușcușul alb se umflă mai repede, cușcușul din cereale integrale durează puțin mai mult. Cu toate acestea, trebuie să stea mereu departe de sursa de căldură pentru a evita arsurile.
- Odată ce toată apa a fost absorbită, poate fi consumat împreună cu garniture preferată.
Prepararea tradițională a cușcușului
În Africa poți întâlni o metodă complet diferită de pregătire. Acolo folosesc o oală specială care are 2 părți și este perforată în partea superioară a fundului. În partea inferioară a oalei se fierbe carnea, legumele iar aburul pătrunde în sus, unde se înmoaie în cușcuș, care capătă astfel un gust și o aromă mult mai bogată.
În timpul preparării, cuscusul se scoate de mai multe ori de pe foc, se lasă să fiarbă si se pune din nou la foc. Se adaugă ulei sau unt numai la sfârșit.
Fiecare țară are propria sa aromă tradițională. De exemplu, în Maroc este de obicei șofran și măsline, Tunisia nu se poate lipsi de sos picant harris, iar în Algeria cușcușul propriu-zis include roșii.
Producția tradițională și contemporană de cușcuș
Pe lângă prepararea tradițională a cușcușului, merită menționată și producția tradițională a acestuia în țările africane, care ar putea fi considerat aproape un ritual și ține zile întregi.
Producerea acestor paste mici se face în esență manual, grâul dur este mai întâi măcinat în gris, la care se adaugă făină. În griș și făină se adaugă apă sărată pentru a se forma cocoloașe mici astfel încât aluatul să nu fie prea umed. Cocoloașele sunt apoi rupte în bile mici cu palmele și apoi sunt uscate la soare.
Cuscusul preparat în acest fel poate rezista la depozitarea pe termen lung fără a-și pierde calitatea.
În regiunea noastră, cu greu găsești cușcuș preparat în acest fel. Cuscusul pe care îl găsești pe rafturile magazinelor este preparat industrial ca produs instant uscat.
Cele mai bune rețete cu cuscous
Cum se prepară cușcușul ca și garnitură sau ca desert? Încearcă rețetele noastre dovedite și află cum să pregătești aceste paste populare în multe feluri.
Cuscus cu legume ca și garnitură si fel principal
Poți servi cuscus cu legume ca fel de mâncare separat, sau ca și garnitură, completând perfect carnea la grătar, brânza sau tofu.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 vinete mici
- 1 dovlecel mic
- 1-2 ardei rosii
- 2 cepe
- 2-3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare, piper și condimente proaspete provensale după gust
- 250 g de cuscus
- 400 ml apă sau supă (poate fi pui, vită sau legume)
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 vârf de cuțit de sare
Metodă de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 190 °C și pregătește o tavă mai mică (ideal de 20×30 cm).
- Taie vinetele și dovleceii rondele. Taie ardeiul și ceapa fâșii și adaugă usturoiul zdrobit.
- Amestecă legumele, ceapa și usturoiul într-o tavă de copt cu ulei și condimente, adaugă sare și piper după gust.
- Prăjește legumele timp de aproximativ 20-25 de minute.
- Între timp, pregătește cușcușul după rețeta de bază, pe care o poți acoperi cu apă sau supă.
- Amestecă cușcușul cu legumele și poți servi la masă.
Cușcuș dulce pentru mic dejun sau desert
Cușcușul este grozav, deoarece poate fi făcut dulce și ca desert sau poate fi servit la micul dejun alături de fructe. Poți pregăti atât cușcuș alb, cât și o versiune mai sănătoasă din cereale integrale, care conține mai multe fibre.
Ingrediente pentru 3-4 porții:
- 100 g de cușcuș
- 200 ml apă clocotită sau lapte
- 1 lingura ulei de masline sau unt
- 3 linguri de miere (sau curmale sau sirop de artar)
- fructe după gust (mere, pere, coacăze, afine, struguri…)
- nuci după gust
- scorţişoară
Metodă de preparare:
- Peste cuscus se toarnă apa fierbinte sau lapte si se lasă să se umfle. Acest lucru durează aproximativ 10 minute.
- Între timp, taie fructele și nucile după gustul tău.
- Stropește cușcușul cu ulei sau adaugă unt deasupra.
- Se amestecă cușcușul cu fructe, se pun nucile, se adaugă miere sau sirop dulce și se condimentează cu scorțișoară după gust. Gata!
- Poți îmbunătăți cușcușul cu iaurt sau brânză de vaci și îl poți servi și rece.
Salată de ton cu cușcuș
Cușcușul este un fel de mâncare rapid grozav cu care poți pregăti un prânz complet în câteva minute. Împreună cu legumele și tonul, ai o salată gustoasă, bogată în fibre și grăsimi sănătoase.
Ingrediente pentru 4-6 porții:
- 250 g cuscus + 400 ml apă fierbinte
- 250 g roșii cherry
- 1 conserve de porumb
- 1 conserve de ton
- 50 g de măsline negre
- 1/2 ceapă rosie
- 4 linguri de ulei de măsline
- suc de la 1 lămâie
- sare, piper si busuioc proaspăt după gust
Metodă de preparare:
- Pregătește cușcușul conform rețetei de bază.
- Taie apoi ceapa, roșiile și măslinele.
- Amestecă ingredientele tocate cu porumbul și tonul într-un castron.
- Pregătește un dressing din ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper și toarnă-l peste salată.
- Odată ce cușcușul s-a răcit, amestecă cu legumele și tonul, asezonează cu ierburi proaspete și servește.
Cuscus vegetarian cu ratatouille
Dacă ești în căutarea unei modalități de a face cușcuș în mod vegetarian, îți va plăcea următoarea rețetă. Ratatouille este versiunea franceză care nu include ouă sau carne.
Ingrediente pentru 4-5 porții de ratatouille:
- 1 vânătă
- 1 dovlecel
- 2 ardei (galben si rosu)
- 800 g roșii din conservă
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 4 linguri de ulei de măsline
- sare, piper si ierburi proaspete după gust
Metodă de preparare:
- Clătește vinetele și dovlecelul în apă rece. Taie legumele cubulețe. Pune sare pe cubulețele de vinete și lasă-le pe o farfurie timp de 30 de minute.
- Peste rosii se toarnă apa clocotită, se curăță de coajă, se scot semintele si tulpinile si se taie cubulete.
- Se toacă ceapa si usturoiul si se incinge o tigaie cu ulei de măsline.
- Prăjește ceapa și vinetele într-o tigaie până se rumenesc, apoi adaugă dovlecel, ardei, usturoi, sare și piper după gust.
- Se adaugă puțină apă și se lasă amestecul să fiarbă la foc mic sub capac timp de aproximativ 10 minute. Nu uita să amesteci ocazional amestecul pentru a nu se arde.
- Pregătește cușcușul conform rețetei de bază și servește împreună. Nu uita să adaugi ierburi proaspete deasupra, după gust.
Roșii umplute cu cușcuș
Dacă ești în căutarea unei rețete pentru un preparat de vară irezistibil, roșiile umplute cu cușcuș, slănină și brânză sunt exact ce ai nevoie. Le poți savura ca aperitiv sau ca o cină ușoară. De ce vei avea nevoie pentru asta?
Ingrediente pentru 4 porții:
- 8 roșii mari coapte
- 2 cepe
- 2-4 căței de usturoi
- 12 roșii uscate la soare
- 300 g de bacon englezesc
- 300 g brânză balcanică
- 300 g de cușcuș
- ulei de măsline
- sare, piper si ierburi proaspete după gust
Metodă de preparare:
- Pregătește cușcușul conform rețetei de bază.
- În timp ce se umflă, taie slănina în cuburi, toacă mărunt ceapa, usturoiul și roșiile uscate la soare.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie si se căleste ceapa. Dupa un timp, adaugă baconul si prajeste totul până devine auriu. Adaugă usturoiul la sfârșit pentru a nu se arde.
- Amestecă cușcușul cu roșii uscate la soare și brânza mărunțită și ierburile tocate în amestec. Se condimentează cu sare si piper după gust.
- Taie vârfurile roșiilor și lasă-le deoparte pentru moment. Scoate pulpa de roșii și umple roșiile cu amestecul de cușcuș.
- Pune apoi roșiile într-o tavă unsă cu unt. Dacă roșiile nu stau drepte și au tendința de a cădea, taie puțin partea de jos pentru a sta așezate mai bine în tavă.
- Gătește-le în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute. Funcția grătar poate fi folosită pentru scurt timp înainte de a termina coacerea.