Pâinea din comerț pur și simplu nu se compară cu pâinea de casă. O coajă crocantă sau o felie moale și pufoasă de pâine caldă merită tot efortul. De fapt, nu este un efort atât de mare până la urmă, vei vedea și singur.
Coacerea pâinii de casă ne poate descuraja pe mulți dintre noi, deoarece este o muncă grea. Ai să vezi că nu vei petrece prea mult timp pregătirii în sine, cheia succesului este să fii atent la toți pașii astfel încât totul să meargă perfect. Dar nu îți fă griji, poți coace pâinea chiar și dacă ai mult de muncă prin casă sau ai copii mici prin preajmă. În acest articol, vei afla de ce ai nevoie și cât timp durează de fapt.
De ce ai nevoie pentru a coace pâine?
Înainte de a începe să cauți rețete, aruncă o privire în bucătărie pentru a vedea dacă ai tot ce este necesar pentru a fi brutar. Important este, desigur, un cuptor (de preferință electric) și eventual un robot de bucătărie. Un robot este ideal pentru amestecare, dar poți frământa și manual cu o lingură de lemn, fără nicio problemă. Nu te poți lipsi de un vas, un prosop, un cuțit ascuțit pentru feliat, o foaie de copt și un grătar pentru răcirea pâinii.
Nu se poate pâine fără drojdie sau maia
Cu siguranță ai auzit de maia sau drojdie. Dar ce este mai exact? Este un amestec de apă, făină de secară și colonii naturale de bacterii. Fiecare tip de drojdie diferă, gustul rezultat al pâinii depinde foarte mult de cât de bună este drojdia sau maiaua folosită.
Dacă te hotărăști să îți crești propria maia trebuie să ai grijă. În ea poate începe să se formeze mucegai, care nu este încă vizibil cu ochiul liber, dar cu siguranță o astfel de maia nu mai este potrivită pentru utilizare. Cu toate acestea, dacă este doar mai acidă decât de obicei, sau dacă apa este separată de ea, merită totuși salvată. Hrănește-o de câteva ori și dacă totul merge bine, își va reveni din nou și o poți folosi.
De unde să cumpăr maia?
Îți poți crește propria maia de la zero. Acest lucru îți va lua cel puțin o săptămână, mai degrabă două. Aruncă o privire și la acest articol, unde vei găsi instrucțiuni pas cu pas despre cum să faci aluatul pentru pâine.
De asemenea, îți poți întreba prietenii sau brutăria preferată dacă ar dori să împartă cu tine maia. Sau poți căuta în diverse grupuri online dacă cineva oferă. Dacă ai acasă ceva care nu ți se potrivește, dar altcineva s-ar putea să vrea, schimbul este o metodă excelentă.
Cum alegi mirodeniile pentru pâine
S-ar putea să te surprindă, dar condimentele pentru pâine nu sunt necesare pentru a coace o pâine bună. Au început să fie adăugate în aluat în principal pentru efectele sale anti-balonare și, de asemenea, a ajutat la o digestie mai bună. Dar dacă îți place gustul lor, cu siguranță nu este o greșeală să adaugi niște condimente în aluat. Și nu trebuie să folosești un mix din magazin, îți poți crea propriul amestec de mirodenii.
Fiecare are preferințe de gust diferite, așa că amestecul condimentelor pentru pâine poate fi un joc. Experimentează până când vei fi mulțumit. Baza condimentelor pentru pâine este chimenul, coriandru sau fenicul. Asta nu înseamnă că nu poți adăuga dacă vrei și alte ingrediente precum piper negru, anason sau chiar semințe de cardamom.
Păstrează amestecul într-un borcan închis, cu un capac etanș și folosește-l de fiecare dată când ai nevoie. Desigur, poți folosi și amestecuri achiziționate din magazine, dar cu propriile condimente poți duce pâinea de casă la un cu totul alt nivel.
Coacerea pâinii de casă pas cu pas
Ingredientele pentru pâinea de casă sunt diferite, precum și procedurile de pregătire a acesteia. Dar au un lucru în comun. Conțin întotdeauna drojdie, făină simplă, apă, sare și eventual condimente pentru pâine. Și pentru a crește este nevoie de timp și de o temperatură suficient de ridicată în cuptor.
Dacă găsești, de exemplu, 400 g de maia în rețetă, nu te alarma,înseamnă că trebuie activată cu cel puțin 12 ore înainte de a face aluatul (în acest caz, se adaugă o linguriță de drojdie la 200 g apă și 200 g făină). Drojdia activă este baza absolută pentru o fermentație reușită.
Cum se face aluatul de pâine
Următorul pas către pâinea de casă începe cu frământarea. Poți apela la un robot să te ajute, pe care îl folosești la viteză minimă timp de aproximativ 10 minute. Daca nu ai robot, nu este o problemă se poate frământa si manual. Cu o lingură de lemn amestecă aluatul astfel încât să fie omogen. Nu uita să adaugi și sare și condimente pentru pâine în aluat în timp ce frămânți. Îți vei da seama că aluatul este gata prin faptul că este omogen și se desprinde de pe marginile vasului.
Dospirea aluatului
Cât de mult crește pâinea depinde foarte mult de temperatura mediului ambiant. La temperatura camerei standard este nevoie de aproximativ 2-3 ore pentru a crește, vara, când temperaturile sunt mai ridicate, poate fi și mai rapid. Iarna, desigur, timpul este mai lung. Se poate accelera timpul de creștere folosind cuptorul (la o temperatura maxima de 45 °C), iar frigiderul este folosit pentru a încetini, pâinea poate crește încet peste noapte fără probleme.
Indiferent de locul pe care îl alegi, pune întotdeauna aluatul într-un vas pentru a crește și acoperă vasul cu o farfurie sau folie alimentară pentru a nu se lipi. În timpul creșterii, scoate din când în când aluatul și pliază-l așa cum ai îndoi o hârtie.
Plierea pâinii servește la dezvoltarea în continuare a glutenului. Pâinea trebuie să-și mențină forma în timpul coacerii, iar acest lucru poate fi ajutat semnificativ răsturnând-o. Deja după primele pliuri, se poate observa schimbarea consistenței – aluatul este mai puțin lipicios și mult mai flexibil.
De îndată ce este gata – îți dai seama după faptul că aluatul va avea aproximativ dublat volumul – modelează pâinea și pune-o într-un vas tapetat cu hârtie de copt presărat bine cu făină (sau într-un recipient respirabil corespunzător formei și mărimii pâinii), acolo ar trebui să câștige cam jumătate din volum.
De exemplu, dacă vrei să ai pâine proaspătă la micul dejun, pune vasul cu pâine în frigider, unde creșterea va încetini. Creșterea la frigider este, de asemenea, recomandată pentru o feliere mai ușoară a pâinii înainte de coacere – pâinea este mai rigidă și mai ușor de lucrat.
Coacerea pâinii pentru începători și avansați
Odată ce a terminat de crescut, este timpul să coacem pâinea. O poți coace în mai multe moduri, fie într-o oală de fontă, pe un grătar de fontă sau piatră, fie într-un recipient uns cu grăsime. Descoperă singur care metodă ți se potrivește cel mai bine.
Dar înainte de a introduce pâinea în cuptor, trebuie să o scoți din frigider și să o tai cu o lamă de ras sau cu un cuțit bine ascuțit, pentru a nu crăpa în timpul coacerii. Dacă vrei să fii creativ cu decorarea, vei găsi o mulțime de videoclipuri de inspirație pe YouTube.
Pâinea se coace la temperaturi relativ ridicate (230 până la 250 °C), așa că pregătește-te că va dura ceva timp pentru a încălzi cuptorul. Cu toate acestea, întrebarea cât timp se coace pâinea în cuptor nu poate avea un răspuns clar. Acest lucru depinde nu numai de metoda de coacere, ci și de dimensiunea pâinii. În general, s-ar putea spune că durează în jur de 30 de minute, dar pâinile mai mari au nevoie de 50 de minute. Primele pâini merită pur și simplu urmărite mai mult și ajustează timpul, astfel încât rezultatul să fie așa cum dorești. Urmărirea coacerii pâinii de casă este, de asemenea, o activitate destul de distractivă. Abia după aproximativ 10 minute forma se stabilizează și începe să se formeze o crustă.
Câte tipuri de pâine există?
Coacerea pâinii într-o oală
Coacerea într-o oală (fontă, din sticlă de gătit sau într-o tavă de copt ceramic, sau într-un vas care are pereții groși și capac) este potrivită pentru începători, din două motive. Asigură o crustă frumos crocantă, iar pâinea își păstrează forma. Și deoarece pâinea are nevoie de umiditate în timpul coacerii, datorită recipientului închis nu trebuie să îți faci griji cu privire la cum va sta în cuptor. Preîncălzește cuptorul la 250°C (inclusiv oala), apoi pune pâinea înăuntru, acoper-o cu capacul și coace-o aproximativ 15-20 de minute. Dupa acest timp se scade temperatura și se lasă la copt fără capac.
Coacerea pe o plită de fontă
Coacerea pe un grătar de fontă sau piatră (sau în orice alt vas de copt adecvat fără capac) necesită abur în plus față de cuptorul încălzit. Poți obține acest lucru punând o tavă în cuptor și de îndată ce temperatura este în jur de 250 °C, pune pâinea și toarnă aproximativ 100 ml de apă din ibric pe tava de jos fără pâine ( pentru ca temperatura din interior să nu scadă inutil). A introduce pâinea în cuptor fără a te arde este o artă, mai ales la început. Îți recomandăm să pui pâinea pe un blat bine făinat, după care va aluneca ușor în cuptor. După 10 minute de fierbere la abur, ventilează cuptorul și redu temperatura cu aproximativ 20 până la 30 °C.
Coacerea pâinii într-o tavă unsă cu grăsime
Coacerea într-un recipient uns este ideală pentru începători. Poți lăsa pâinea să crească imediat într-un recipient uns și nu trebuie să te ocupi de manipularea recipientelor fierbinți. Alege recipientul astfel încât să aibă dimensiunea potrivită pentru pâine. Formele clasice de email pe care le vei unge cu unt sunt foarte potrivite. Nu este nevoie să tapetezi cu făină. Pune apoi recipientul cu pâine în cuptorul încins și urmărește-l cum crește încet și formează o crustă crocantă.
SFAT: Reține că rețetele sunt uneori orientative. Deoarece drojdia este un organism viu, uneori face ceea ce vrea ea. Ar putea părea o sarcină supraomenească la început, dar după câteva pâini coapte vei înțelege mai bine întreg procesul.
Cum se răcește pâinea
Odată gata, scoate pâinea coaptă din cuptor și las-o să se răcească pe un grătar. Îți poți da seama că este făcută nu numai de la culoare, ci și prin faptul că pâinea sună atunci când o bați. În argou de copt, acest lucru se numește sonerie. Așteaptă puțin cu tăierea și degustarea pâinii cât timp este caldă. Ai putea suferi de balonare și acest lucru nu este foarte plăcut. Pur și simplu, merită să ai puțină răbdare.
Cum să păstrezi corect pâinea
Pâinea de casă este atât de bună încât s-ar putea să nu trebuiască să îți faci griji pentru depozitarea ei. Cu toate acestea, dacă a mai rămas o felie, pune-o într-o pungă de bumbac sau in, sau înfășoar-o într-un prosop. Desigur, o poți pune și într-o cutie de pâine, unde va avea o crustă mai moale. Mai presus de toate, evită pungile de plastic, în care doar se va aburi și își va pierde din gustul crocant.
Pe scurt despre făină: care este cea mai bună?
Nu ai nevoie de făină specială pentru prima ta pâine de casă. Făina din grâu normal este suficientă. Făina de grâu are cel mai mare conținut de amidon și proteine, care se transformă în gluten în timpul procesării aluatului și prin urmare, este foarte potrivită. Poți găsi în magazine și așa-numita făină de pâine, care este tot din grâu, dar conține mai mult gluten și este mai închisă la culoare și mai hrănitoare datorită conținutului de tărâțe.
Dacă vrei să începi să experimentezi poți folosi și alte tipuri de făină. Culturilor de maia le place făina integrală mai mult decât făina alba simplă, așa că nu îți fie teamă să mergi în această direcție. În loc de amestecuri de făină cumpărate, fă-ți propriul tău amestec. În general, cu cât mai multă făină integrală de grâu, cu atât mai multă aromă are pâinea rezultată. Pe de altă parte, aluatul este și mai greu de prelucrat. Există mai puțin gluten în făina integrală, ceea ce conferă aluatului structura și elasticitatea.
Tipul de făină folosit va oferi pâinii alt gust și alt aspect. Deci vei avea o pâine pufoasă dacă folosești o făină simplă de grâu și vei face o pâine mai tare și închisă la culoare dacă vei folosi făină integrală.
Prin urmare, încearcă să schimbi proporțiile tipurilor de făină treptat. Un raport bun, dovedit este 60% făină de grâu și 40% secară.
Dacă dorești să îți coci pâinea în casă dar ți se pare prea complicat, poți opta de ce nu, pentru un robot special de făcut pâine.