Cuțitele ascuțite fac munca în bucătărie mult mai ușoară și sunt, de asemenea, mult mai sigur de utilizat. Dar cum să ascuți un astfel de cuțit de bucătărie și cum să te asiguri că își păstrează lama bună cât mai mult timp posibil?

Când trebuie să ascuți un cuțit?

Poți recunoaște destul de ușor un cuțit neascuțit, tăierea cu el este o povară. Dar, de obicei, este necesar să ascuți cuțitul cu mult înainte de a ajunge în acest stadiu. Și nu numai pentru că este dificil de lucrat cu un cuțit neascuțit, ci și pentru că poate fi periculos. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să exerciți mult mai multă forță pentru a tăia, iar acest lucru crește probabilitatea ca cuțitul să alunece și să te tai. Acest lucru nu ți se va întâmpla cu un cuțit ascuțit.

Ascuțimea unui cuțit o poți afla printr-un simplu test. Ai nevoie de o foaie de hârtie obișnuită, pe care o ai acasă. Taie cu cuțitul la un unghi de 45° față de mâna care ține hârtia. Un cuțit ascuțit va trece prin hârtie fără efort, dacă se freacă și tăierea este cu effort este timpul să începi șlefuirea.

Unghiul de șlefuire contează

Unghiul de ascuțire afectează cât de ascuțit va fi un cuțit. Ca regulă generală, cu cât unghiul de ascuțire este mai mic, cu atât cuțitul va fi mai ascuțit, dar se va toci și mai repede.

Pentru cuțitele folosite în condiții solicitante, cum ar fi tăierea covoarelor, un unghi de 30° este ideal. Cuțitele de exterior au nevoie de mai multă durabilitate la un unghi de 25°. La cutitele de bucătărie, unghiul ideal este de 20°, ceea ce le asigură suficienta ascuțire. De exemplu, cuțitele japoneze, care tind să fie extrem de ascuțite, sunt ascuțite la un unghi și mai mic.

SFAT: Pot fi achiziționate unelte speciale pentru a seta unghiul dorit de ascuțire a cuțitului.

Ce se întâmplă cu un cuțit când este ascuțit

Ascuțirea unui cuțit nu este altceva decât îndepărtarea materialului de pe lamă pentru a forma muchia. Prin urmare, materialul de ascuțit trebuie să fie întotdeauna mai dur decât materialul lamei.

Se poate întâmpla să ciobești sau să îndoi o parte a lamei din cauza manipulării neglijente, iar cuțitul să nu-și mai îndeplinească funcția ca înainte.

Și exact la asta te ajută șlefuirea.

Cum să ascuți corect un cuțit cu un ascuțitor special de bucătărie

Cel mai comun instrument pentru ascuțirea cuțitelor în bucătărie este piatra de ascuțit. Cu ea, chiar și un începător poate ascuți perfect un cuțit. Întregul principiu al ascuțirii este foarte simplu.

Pilele sunt împărțite în mecanice și electrice. Principiul ambelor este foarte asemănător, doar versiunea electrică a pilei face și mai ușor întregul proces de ascuțire.

Înainte de a utiliza un aparat electric de orice fel pentru prima dată, nu uita să citești instrucțiunile atașate. Unele ascuțitoare pot fi folosite uscate, altele necesită umezire cu apă sau uleiuri special.

De asemenea, este necesar să se determine duritatea pietrelor de șlefuit. Pietrele prea fine nu vor face față unui cuțit foarte contondent, pietrele prea aspre vor tăia lama inutil.

Ascuțirea

Instrucțiuni pentru ascuțirea unui cuțit cu un dispozitiv de ascuțit manual:

  1. Când ascuți cuțitele tocite, începe pe partea mai aspră a pilei.
  2. Ascuțe lama departe de tine, adică în direcția opusă tăierii cu cuțitul.
  3. Repetă mișcarea de mai multe ori și ascuțe cuțitul pe toată lungimea lamei.
  4. Apoi fă același lucru pe partea mai fină a ascuțitorului, care va ascuți și mai mult cuțitul.
  5. Folosește hârtia pentru a determina dacă cuțitul este suficient de ascuțit și apoi fie continui, fie speli cuțitul și oprești ascuțirea.

Ascuțirea cu o pilă electrică

Șlefuirea cu o pilă electrică este mai ușoară, deoarece unealta în sine face toată munca pentru tine. Trece ușor cuțitul prin ascuțitorul pornit și lasă-l să se ascuță.

Polizorul are mai multe trepte, fiecare având o rugozitate diferită. Trece de la grosier la fin – grosierul corectează toate neregulile, iar cel fin ascuțit cuțitul cât mai mult posibil.

Când ascuți, utilizează doar o presiune moderată și extinde lama încet și fără probleme. La final încearcă testul cu hârtia pentru a verifica dacă cuțitul este suficient de ascuțit.

Cum să ascuți cuțitele cu o pilă din oțel

Oțelul, nu ascute cuțitul în sine, ci servește în principal la menținerea lamei în stare bună. Folosind regulat oțelul, ascuți doar o lamă ușor tocită.

Pe lângă material, poți alege și forma oțelului. Cele clasice sunt rotunde în secțiune transversală, dar poți găsi și ovale, care sunt populare pentru că lama cuțitului le atinge cu o suprafață mai mare și ascuțirea este mai rapidă cu ele.

Instrucțiuni pentru ascuțirea unui cuțit cu oțel

Urmeză instrucțiunile de mai jos pentru a  menține lama cuțitului în stare bună:

  • Prinde oțelul cu mâna nedominantă și sprijină vârful pe o masă (sau pe altă suprafață).
  • Așează cuțitul pe oțel, astfel încât lama să formeze un unghi de 15-20° cu oțelul.
  • Folosind o presiune ușoară, trage cuțitul în jos pe mâner.
  • Repetă mișcarea de aproximativ zece ori.
  • Schimbă partea cuțitului și repetă întregul proces.
  • La final, spală și șterge cuțitul.

Cum să ascuți cuțitele cu o piatră de ascuțit

O altă opțiune pentru ascuțirea corectă a cuțitelor este folosirea unei pietre de ascuțit – deși necesită mai multă practică decât un ascuțitor clasic, pe de altă parte, poate transforma și cuțitele de bucătărie tocite și deteriorate în instrumente de lucru ascuțite. Și chiar și din cele care la prima vedere par practic inutilizabile.

Piatra de șlefuit este realizată dintr-un amestec special de materiale și are forma unei cărămizi. Cel mai adesea vei cumpăra pietre sintetice, dar se vând și cele naturale. Cu toate acestea, dezavantajul celor naturale este că nu au o suprafață atât de uniformă și nu vei obține rezultate la fel de bune ca la cele sintetice.

Piatra de șlefuit

Alege întotdeauna o rugozitate care să corespundă stării cuțitului tău, astfel încât să nu-l ascuți inutil mai mult decât este necesar.

Pietrele de șlefuit sunt fabricate dintr-o varietate de materiale care necesită o abordare diferită. Cel mai frecvent poți găsi așa-numitele pietre de șlefuit cu apă, care trebuie să fie înmuiate în apă câteva minute înainte de utilizare pentru ca acestea să funcționeze corect.

Un alt tip sunt pietrele de șlefuit cu ulei, care necesită utilizarea uleiului în loc de apă, iar măcinarea este și mai blândă cu acestea.

Unele pietre pot fi folosite și uscate, așa că citește întotdeauna instrucțiunile pentru a evita deteriorarea cuțitelor.

Instrucțiuni pentru ascuțirea unui cuțit cu o piatră de ascuțit:

  •      În funcție de tipul selectat, înmoaie mai întâi piatra de șlefuit în apă sau utilizează ulei mineral sau de gătit.
  •      Asigură piatra așezând-o pe un covoraș antiderapant. În aceste scopuri, unii producători oferă și achiziționarea suplimentară a unei baze în care este plasată piatra.
  •      Așează lama pe șlefuitor la un unghi de 20° (încerarcă să menții unghiul pe toată durata șlefuirii).
  •      Prinde mânerul cu o mână și ține lama cu cealaltă, păstrând aceeași presiune și unghi.
  •      Trece cuțitul peste piatră pe toată lungimea lamei, asigurându-te că schimbi părțile. Numărul de lovituri trebuie să fie același pe fiecare parte.
  •      Clătește cuțitul și testează pe o bucată de hârtie dacă este suficient de ascuțit.

Cum să ascuți cuțitele zimțate

Cuțitul tău de patiserie nu taie la fel de bine ca înainte? Chiar și lamele zimțate pot fi ascuțite, fie cu oțel ceramic, fie cu pietre speciale în formă de „V”, unde mai întâi ascuți fiecare crestătură separat, iar apoi procedezi ca la un cuțit clasic. Cu toate acestea, cel mai ușor va fi dacă lași un expert să se ocupe de un astfel de cuțit.

Cum să ascuți un cuțit dacă nu ai un aparat special la îndemână

Trebuie neapărat să ascuți un cuțit și nu ai la îndemână o piatră de ascuțit sau un aparat special?

Te poți ajuta de o cană de ceramică. Acest lucru se face prin trecerea cuțitului pe partea inferioară a cănii până când cuțitul este ascuțit. Și aici este bine să faci un unghi de aproximativ 20°.

Chiar și o scară de beton îți poate servi drept ajutor, atunci când ascuți cuțitul pe marginea treptei. Cu toate acestea, îți recomandăm să achiziționezi un dispozitiv special pe care să îl poți folosi pentru a ascuți cuțitele mai ușor și mai bine.

Cât de des trebuie ascuțite cuțitele?

Frecvența de ascuțire a cuțitelor este destul de individuală. Depinde de calitatea materialului, de frecvența de utilizare și poate de depozitare.

Dacă lucrezi cu cuțitul zilnic, ar trebui să îl ascuți o dată pe săptămână sau două cu un ascuțitor pentru a menține lama în stare bună.

Cum să ai grijă de cuțite, astfel încât lama să nu se deterioreze

Pe lângă ascuțirea în sine, este bine să urmezi mai multe sfaturi care vor prelungi semnificativ durata de viață a cuțitului:

  •      Spală întotdeauna cuțitele manual, folosind un burete moale și detergent de vase. Agenții de curățare abrazivi sau o perie de sârmă vor deteriora suprafața cuțitului. De asemenea, nu este indicat să le speli în mașina de spălat vase.
  •      Nu depozita cuțitele în sertare unde se vor freca unul de celălalt. În mod ideal, folosește suporti special de lemn pentru cuțite sau benzi magnetice.
  •      Înainte de a depozita cuțitele, asigură-te că acestea sunt nu numai curate, ci și bine uscate.
  •      Și un ultim sfat – cuțitul și șlefuitorul trebuie să fie întotdeauna perfect curate la ascuțire, altfel ai putea deteriora lama.
Comments to: Cum să ascuți un cuțit și cum să îl îngrijești pentru ca lama să se mențină în stare bună

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *