Bijuteriile și accesoriile din oțel inoxidabil sunt peste tot, de la cercei la ceasuri și până la verighete. Bijutierii aleg oțelul inoxidabil pentru că este puternic, durabil și mai convenabil decât argintul sau aurul. De asemenea, este un material rezistent la rugină și ușor de curățat. În rândurile următoare veți afla cum vă puteți curăța bijuteriile și accesoriile din oțel inoxidabil cu doar câteva produse pe care le aveți deja la îndemână.
Cât de des trebuie curățate?
Curățare bijuteriilor din oțel inoxidabil nu este un proces care trebuie făcut foarte des, cu toate acestea, este un aspect care depinde foarte mult de frecvența cu care este purtată piesa respectivă. Deși bijuteriile din oțel inoxidabil nu ruginesc, acestea își pot pierde strălucirea din cauza prafului și a micilor zgârieturi și trebuie curățate imediat dacă sunt expuse la murdărie excesivă, grăsime sau substanțe chimice dure, cum ar fi înălbitorul cu clor.
Metode de curățare
Ustensile
- Două boluri mici
- O periuță de dinți cu perii moi
- O lavetă din microfibră
Materiale
- Detergent de vase lichid
- Bicarbonat de sodiu
- Pastă de dinți
Curățarea cu apă și detergent de vase
Această metodă funcționează bine pentru bijuteriile din oțel inoxidabil care pot fi scufundate în apă pentru a fi înmuiate. Nu trebuie să folosiți aceasta metodă dacă bijuteriile conțin perle sau alte pietre prețioase moi. Iar dacă vreți să curățați un ceas din oțel inoxidabil, asigurați-vă că acesta este rezistent la apă.
- Pregătiți soluție de curățare – umpleți un bol mic cu apă caldă și adăugați două sau trei picături de detergent de vase lichid, apoi amestecați ușor pană amenstecul se omogenizează. Umpleți un alt bol cu apă caldă curată.
Sfat: Pot fi curățate mai multe bijuterii în aceeași soluție, așadar alegeți dimensiunea bolului în funcție de bijuteriile pe care doriți să le curățați.
- Scufundați bijuteriile și lăsați-le să se înmoaie în apa caldă timp de aproximativ cinci minut. În acest timp lichidul de spălat vase înceape să descompună murdăria. După înmuiere, folosiți o periuță de dinți cu peri moi pentru a îndepărta ușor orice murdărie vizibilă. Acordați o atenție deosebită zonelor gravate, colțuri și îmbinărilor.
- Clătiți și ștergeți – scufundați bijuteriile în bolul cu apă caldă curată pentru a clăti orice reziduu. De asemenea, puteți clăti bijuteria sub jetul de apă caldă. Folosiți o cârpă din microfibră care nu lasă scame pentru a usca bijuteriile. Finalizați curățarea prin lustruirea suprafeței cu o lavetă uscată.
Curățarea cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor care funcționează bine dacă există murdărie prinsă în bijuteriile gravate complex sau în îmbinările mici ale lanțișoarelor.
- Faceți o pastă – intr-un castron mic, amestecați două linguri de bicarbonat de sodiu cu o linguriță de apă pentru a face o pastă. Adăugați mai mult bicarbonat de sodiu dacă pasta este prea subțire.
- Amestecați ușor – folosiți o periuță de dinți cu peri moi pentru a aplica pasta pe bijuteriile și accesoriile pe care doriți să le curățați. Frecați ușor și asigurați-vă că indepartați mizeria de pe fiecare zonă mică.
- Clătiți și ștergeți – Folosiți un bol cu apă caldă sau țineți bijuteriile sub jetul de apă caldă de la robinet, pentru a clăti pasta de bicarbonat de sodiu. Este posibil să fie nevoie să folosiți periuța de dinți pentru a îndepărta eventualele resturi de pastă. Folosiți o lavetă din microfibră pentru a usca bijuteriile și pentru a le lustrui până obtineti un finisaj frumos.
Curățarea cu pastă de dinți
Cu ajutorul pastei de dinți puteți avea rezultate foarte bune. Alegeți o formulă blândă, care nu conține ingrediente pentru albire.
- Aplicați pasta de dinți – umeziți cu apă o periuță de dinți cu peri moi sau o cârpă mică din microfibră. Adăugați un strop de pastă de dinți și curățați ușor suprafața bijuteriilor din oțel inoxidabil.
- Clătiți și ștergeți – după curățare, clătiți bijuteriile în apă caldă, asigurându-vă că toată pasta de dinți a fost îndepărtată. Stergeți cu o lavetă din microfibră și lustruiți pentru a restabili strălucirea.
Sfaturi pentru a păstra bijuteriile curate cat mai mult timp
- Îndepărtați bijuteriile din oțel inoxidabil înainte de a lucra cu substanțe chimice dure și înainte de a intra într-o piscină care contine apa cu clor.
- Protejați bijuteriile din oțel inoxidabil de contactul direct cu fixativ, parfumuri și alte produse cosmetice care conțin alcool sau alte ingrediente care pot eroda finisajul. O regulă generală pentru a proteja bijuteriile este ca acestea să fie primul lucru pe care îl dați jos și ultimul pe care îl puneți.
- Păstrați bijuteriile din oțel inoxidabil într-o cutie de bijuterii închisă sau în pungi pentru a le proteja de praf și pentru a preveni zgârieturile provocate de alte metale.
- Nu folosiți detergenți abrazivi puternici atunci când curățați bijuteriile din oțel inoxidabil.