Pentru majoritatea oamenilor, becurile inteligente sunt primul pas către conceptul de casă inteligentă. În funcție de componentele instalate, becul poate funcționa independent sau cu ajutorul controlului vocal. Vino să afli tot ce am învățat despre becurile inteligente în ultimii ani.

💡 Ce este un bec inteligent

Acestea sunt becuri LED echipate cu un sistem de comunicare prin intermediul rețelei de internet sau prin protocolul zigbee. Datorită acestui sistem, puteți să îl controlați de la distanță cu ajutorul unei aplicații sau conform unor setări stabilite în prealabil. Acestea se pot baza, de exemplu, pe oră (apusul soarelui), pe locație conform GPS sau pe informații de la un alt dispozitiv inteligent.

Dar pot face mult mai multe! 👇

💡 Funcții

Deci, ce anume poate face un astfel de bec inteligent?

  • se aprinde atunci când soarele apune
  • se stinge atunci când ieșiți din casă
  • se stinge și se aprinde pentru o perioadă de timp atunci când nu sunteți acasă
  • schimbă temperatura luminii sau culoarea în funcție de ora curentă
  • reduce intensitatea luminii seara (dimming)
  • unele pot chiar să redea muzică datorită difuzorului

Sună interesat? 👇

Să analizăm mai în detaliu.

Becurile inteligente Philips Hue au o funcție prin care puteți seta diferite rutine disponibile în aplicație. În secțiunea Rutine din aplicație veți găsi direct opțiunea La apus sau La răsăritul soarelui ca declanșator . Trebuie doar să stabiliți setarile și să alegeți lumina pentru acest declanșator. Aplicația în sine descarcă informații despre răsăritul și apusul soarelui pentru fiecare zi a anului.

Și acum următorul truc! 👇

În aplicația Hue există rutine bazate pe locație. Mai întâi alegeți dacă sistemul de lumini trebuie să răspundă la sosire sau la plecare și apoi stabiliti setarile și alegeți lumina dorită.  Aveți inclusiv posibilitatea de a activa rutina numai după apusul soarelui, astfel încât să nu se aprindă luminile când vă întoarceți acasă în jurul prânzului, de exemplu.

Vreți să adormiți după ora zece seara?

Pur și simplu setați intensitatea luminii să scadă la această oră. La anumite becuri puteți, de asemenea, alege o umbră pentru o lumină mai caldă. Lumina rece poate încetini producția de melatonină, iar aceasta are rolul de a trimite semnale organismului să adoarmă.

Iluminatul Hue de la Philips poate fi, de asemenea, conectat la un televizor inteligent. Dar aveți nevoie de un alt accesoriu sub forma unei cutii HDMI Sync, care nu este foarte ieftină.

Ce ziceți de o lanternă roșie?

Unele becuri inteligente oferă posibilitatea de a schimba culorile. În aplicația Hue sunt disponibile până la 16 milioane de culori, puteți alege exact nuanța care vi se potrivește.

Acum ca deja stiti cateva trucuri, aruncați o privire la modul în care stralucesc becurile inteligente? 👇

💡 Performanță

Fluxul luminos este esențial pentru becuri. Acesta se măsoară în lumeni.

Pentru o lungă perioadă de timp, majoritatea becurilor inteligente nu puteau produce un flux luminos mai mare de 800 de lumeni. O astfel de valoare corespunde unui bec de aproximativ 70W de tip vechi și nu este suficientă pentru iluminarea principală a întregii încăperi. Pentru lămpi și diverse colțuri, această valoare este suficientă.

Cu o luminozitate de 800 de lumeni, vă recomand următoarele becuri:

Vocolinc Smart bulb L3 Color Light, 850lm, E27.

Bec cu consum mic de energie și cu opțiune pentru schimbarea culorii

Philips Hue White Ambiance 2x Bluetooth LED bec LED E27 / A60 9W 806lm

Bec cu consum mic de energie și cu posibilitatea de a schimba intensitatea luminii.

Mai nou, unii producători fac deja becuri inteligente cu un flux de 1600 de lumeni. Un astfel de bec luminează bine o cameră de zi medie chiar și din poziția de iluminat central.

În categoria celor de 1600 de lumeni vă recomand următoarele modele:

Philips Hue White 15,5W E27.

Compatibil cu Apple HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa

Durata de viață pentru majoritatea becurilor din acest segment este aproape întotdeauna de ordinul zecilor de mii de ore.

💡 Montare (soclu)

Puteți găsi becuri inteligente atât cu cel mai comun soclu E27, cât și cu cel mai mic E14 (așa-numita lumânare). Unele mărci produc și modele cu soclu GU10. Pentru toate soclurile mai mici, așteptați-vă ca fluxul luminos să fie semnificativ mai mic, de obicei mai mic cu câteva sute de lumeni.

💡 Temperatura luminii

Becurile inteligente nu sunt diferite de cele obișnuite. Temperatura luminii poate fi:

  • rece (5000 – 6500 K)
  • caldă (aproximativ 3000 K)
  • neutru / alb de zi (4000 – 5000 K)

O alegeți în prealabil sau cumpărați un bec care isi poate schimba temperatura. În mod logic, un astfel de model de bec inteligent are un preț mai mare. Îndrăznesc să spun că pentru majoritatea utilizatorilor este inutil.

💡 Aspect

Becurile inteligente sunt întotdeauna de tip LED. Acestea nu au un aspect frumos, ca becurile mai vechi, prin urmare, se potrivesc mai bine în cazul în care becul în sine este ascuns în spatele unui abajur.

Cererea producătorilor de becuri cu aspect frumos a fost rezolvată cu ajutorul becurilor retro alias becuri cu umplutură. La acestea, modulele LED sunt rezolvate cu ajutorul unei benzi, care seamănă astfel cu vechiul filament roșu încins cu care eram obișnuiți.

Cu toate acestea, deoarece banda LED este mică, se respectă puterea, respectiv fluxul luminos al becului. Philips oferă cateva modele:

Philips Hue White Filament alb 5,5W E27 ST64

Flux luminos 550 lm

Philips Hue White Filament 5.5W E27 A60

Flux luminos 550 lm

💡 Control

Becurile inteligente funcționează fie independent, fie au nevoie de un punct de control central. În mod logic, acestea sunt mai ieftine.

Punctul de control central este de obicei o cutie (uneori numită bridge ) pe care trebuie să o conectați la routerul de acasă. Becurile comunică apoi doar cu aceasta unitate centrală folosind un protocol de comunicare. Cel mai des se foloseste Zigbee( Philips , Lídl) sau Z-Wave.

Vă rog să rețineți că nu întotdeauna produsele de mărci diferite care utilizează acelaș protocol vor fi compatibile și între ele.

Există mai multe moduri de a aprinde și stinge luminile.

Informația cheie pentru dvs. este că nu trebuie să folosiți un comutator fizic dintr-o rețea obișnuită. Odată stins, becul nu mai este alimentat și nu îl puteți aprinde în niciun fel.

Până în prezent, singura soluție la această problemă este Philips, unde puteți cumpăra un mic jumper pe care îl instalați direct în comutator. Prin urmare, este nevoie de intervenția unui electrician.

Pentru toate celelalte modele, este nevoie de o schimbare de comportament. Pur și simplu controlați becul în mod diferit.

Și cum?

Metoda de bază este o aplicație mobilă. Fiecare producător o are pe a sa.

De asemenea, puteți cumpăra întrerupătoare de perete de la Philips, pe care le puteți lipi pe perete sau pe mobilă.

Pentru utilizatorii mai avansați, care nu se tem de limba engleză, este ideal să achiziționați în același timp un asistent vocal de la Google, Apple sau Amazon. Toate mărcile menționate mai jos se pot conecta la un sistem.

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la limba engleză, controlul funcționează doar spunând porniți X sau opriți X . X reprezintă numele unui anumit bec la alegere. Chiar și fiul meu de cinci ani a reușit, i-a plăcut foarte mult și lumina principală din cameră este în continuare controlată de vocea el.

💡 Branduri și sisteme

Liderul pieței este în mod clar Philips și linia sa Hue . Ecosistemul Philips este foarte complex, conține pe lângă becuri și benzi, lămpi, candelabre, iar recent iluminat pentru gradină( în aer liber).

Avantaje

  • Diversitate produse
  • Conexiune bună cu asistenții vocali

Dezavantaje

  • Preț mare
  • Necesită un punct central

O altă marcă bună este Vocolinc . Aceștia oferă atât becuri și benzi LED, cât și prize pe care le puteți folosi la aparatele vechi.

Pro

  • Preț accesibil
  • Aplicație bună
  • Conexiune bună cu asistenții vocali
  • Funcționează fără un punct central

Contra

  • Gamă mai mică de produse
  • Deocamdată doar până la 800 de lumeni

Brandul chinezesc Xiaomi nu este nici el în urmă . Oferta nu este largă, dar Xiaomi este întotdeauna împins pe piață în principal de preț, fără mari compromisuri în ceea ce privește performanța sau calitatea.

Pro

  • Funcționează fără un punct central
  • Preț mic
  • Conexiune bună cu asistenții vocali

Contra

  • Deocamdată doar până la 800 de lumeni

Așadar, în opinia mea, mărcile de top actuale sunt:

  • Philips Hue
  • Vocolinc
  • Xiaomi
  • Yeelight
  • TPLink

💡 Intrebari frecvente

Un bec inteligent poate fi montat oriunde?

Practic da, becurile inteligente pot fi montate ca un becurile obisnuite, trebuie doar sa tineti cont de soclul in care se potrivesc.

Un bec inteligent are nevoie de accesorii suplimentare?

Unele da, altele au nevoie doar de asamblare și conectare la reteaua wifi de acasă.

Cât costă un bec inteligent?

Prețul începe de la aproximativ 39 de lei, fluxul luminos și alte funcții sunt de asemenea importante. Acestea cresc prețul.

Comments to: Becuri inteligente. Tot ce trebuie să știți

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *