Inspiri

Amenajarea camerei copilului în stil Montessori-modern

Principii mai vechi, ilustrate și explicate de Maria Montessori acum un secol, au avut parte de expunere și popularitate în ultimii ani. Unele familii au decis să le aplice ca la carte, intens și constant, alții au ales doar idei care să le servească drept inspirație. Între timp, o parte dintre aceste idei au intrat ca entitate separată în atenția publicului larg, iar producătorii de mobilă și jucării s-au întrecut și ei în a se plia pe cerințele publicului, adaptate la trendurile actuale în materie de design.

Cu toții ați văzut paturile tip căsuță ori rafturile de cărți ce lasă la vedere copertele. Cum ne ajută pe noi? Cum îi ajută pe copii?


Cărțile , precum și hainele, jucăriile , accesoriile pentru desenat etc sunt așezate mereu la o înălțime accesibil ă copilului, într -un mod vizibil. Treptat, el învață cum să le ia și să le și pună la locurile lor, logica în aranjare, ideea de a avea și a fi responsabil cu lucrurile sale și le poate explora în voie.

Unele dintre aceste alegeri aduc mai multă independență (nu doar copilului, ci și celor ce îl îngrijesc și supraveghează), mai multă stimă de sine, libertate de explorare și învățare și siguranță. Și, nu în ultimul rând, reduc din grijile ce te însoțesc constant atunci când ai în grijă un copil, mai ales când acesta are vârste fragede. Patul așezat la un nivel foarte jos, uneori chiar o saltea așezată direct pe podea, permite copilului să se dea jos atunci când dorește, evită accidentele, acesta rostogildu-se de la o înălțime foarte mică pe covor și îl poate ajuta, de exemplu, să dezvolte obiceiul de a își aranja singur patul atunci când se trezește. Este, de asemenea, ușor accesibil pentru momentele în care cel mic se simte obosit ori dorește să se refugieze acolo cu o carte/ jucăria preferată.

Totul decurge astfel natural, fără a implica în mod neapărat un adult pentru ajutor, frustrări, plânsete ori neînțelegeri ale nevoilor (nevoi pe care astfel copilul învață și să și le recunoască și satisfacă mult mai rapid și facil).


Jucăriile puține, însă versatile, de obicei din materiale naturale, fără baterii ori sunete puternice, pot dezvolta răbdarea, creativitatea, logica, abilitățile motrice și, nu în ultimul rând, copiii pot observa diversele texturi și caracteristici ale fiecăruia în parte.

Bineînțeles , toate acestea sunt valabile și pentru activitățile cotidiene ale tuturor celor din casă , niciun copil nerezistând tentației de a verifica ce este prin dulapurile din bucătărie , de exemplu, atunci când își petrece timpul în jurul cuiva care tocmai gătește 🙂 Cu puțină atenție la ustensilele alese, poate fi implicat treptat și în aceste treburi gospodărești, lucru benefic atât pentru dezvoltarea copilului, cât și pentru durata și calitatea timpului petrecut împreună . Toate acestea sunt menite să reducă neînțelegerile, mai ales în perioada în care cei mici nu pot comunica verbal suficient de bine pentru a se face înțeleși, să răspundă curiozității și nevoilor firești ale copilului, la momentul oportun și să îi ofere posibilitatea alegerilor și independenței, în același timp cu un grad de siguranță și de relaxare sporit pentru adulți, știind că cel mic are un spațiu sigur și accesibil .

SFAT: Cu cât reușiți să amenajati mai frumos camera cu atât copilul dumneavoastră își va dori să petreacă mai mult timp în ea, dar nu uitați că pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este important că ei să își petreacă cât mai mult timp în natură. Aici găsiți câteva idei despre cum va puteți distra cu copiii în grădină.

Exit mobile version