Resursele naturale sunt un izvor continuu de inspirație și soluții pentru viețile noastre și, folosite corect, ne pot ajuta să trăim și mai sustenabil și mai economic. Panourile solare sunt deja o opțiune cunoscută, însă nu foarte simplu de ales, mai ales atunci când locuiești într-o clădire cu multe alte apartamente.
Evoluția tehnologiei către o nouă soluție, cu aplicabilitate și eficiență sporite, nu era decât o chestiune de timp. Echipe din mai multe țări (Anglia, SUA, Australia etc), de la diverse universități tehnice, s-au lansat în obținerea unui produs final care poate înlocui clasicele geamuri de ferestre cu tehnologia fotovoltaică. Sau, mai bine zis, îmbunătățirea lor. Acesta este un principiu similar cu cel al iluminatului solar.
Cele 2 opțiuni rezultate, și cele mai răspândite, sunt construirea de la bun început a clădirii prevăzând pentru fereastră un sistem tip sendvis(în care celulele fotovoltaice, ce parțial reflectă lumina înapoi către exterior, parțial stochează energia acesteia, protejând astfel și casa de supraîncălzire în sezonul cald, sunt prinse între două panouri de geam), ori aplicarea la interior a unei folii cu aceste funcții pe geamul deja existent.
Opțiunile se dezbat și între foliile colorate, ce pot oferi o eficiență sporită, și cele transparente.
Cum toată lumea este încântată de idee și sunt deja clădiri în funcțiune în diverse zone ale mapamondului ce au prevăzut chiar și 40% dintre ferestre cu astfel de panouri, așteptăm cu interes avansul cercetărilor și îmbunătățirilor, căci folosirea pe scară largă implică mai multă stabilizare și eficientizare a energiei produse și, eventual, stocare, pentru ca ferestrele solare să devină o opțiune clasică, la îndemâna oricui dorește să le adauge în proiectul propriei case/ clădiri.
Onyx Solar
Acest complex de ferestre al clădirii Lucia din cadrul Universității din Valladolid, Spania, lasă lumina soarelui să pătrundă în mod natural, dar produce în același timp până la 5.550 kwh pe an.
No Comments
Leave a comment Cancel