Somonul este un pește foarte gustos și sănătos, care poate fi preparat în diverse moduri, în ulei, în unt sau fără a utiliza grăsimi. În rândurile următoare, veți afla cum să alegeți cel mai proaspăt somon și cum să îl preparați cel mai bine. La finalul articolului veți găsi câteva rețete delicioase pentru prepararea somonului în tigaie, în cuptor sau la grătar.
Sfaturi înainte de preparare
Cum vă dați seama dacă somonul este proaspăt? Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți un somon delicios.
Verificați culoarea
Somonul proaspăt de crescătorie trebuie să aibă o culoare ușor roz. Somonul sălbatic ar trebui să fie roz închis. Nu cumpărați niciodată pește care are părți maronii sau pete gri. Acesta este un semn că peștele nu este proaspăt.
Adulmecați
Mirosul somonului proaspăt amintește de ocean. Somonul proaspăt nu ar trebui să aibă un miros puternic de pește. Prin urmare, căutați un somon cu aromă curată și proaspătă.
Feriți-vă de somonul colorat în mod artificial
Există crescătorii care adaugă coloranți în hrana somonului pentru a-l face mai atractiv pentru consumatori. Anumiți pești care provin de la crescătorii au o culoare mai închisă, deoarece nu sunt hrăniți corespunzător.
Ce somon să alegeți?
Sălbatic sau de crescătorie
În general, în magazine aveți opțiunea de a alege între somon sălbatic sau de crescătorie. Peștii de crescătorie au de obicei un gust mai puțin intens și sunt mai grași.
Somonul sălbatic este puțin mai scump, dar conține mai puține grăsimi și mai multe minerale (fier, zinc). Îl veți recunoaște după culoarea sa roz. Ambele specii sunt gustoase și sănătoase.
Cu sau fără piele?
Vă recomand să alegeți somonul cu piele. Dacă veți căuta pe internet rețete, majoritatea recomandă acest tip. Motivul este simplu – datorită pielii, somonul își păstrează mai bine aroma și se pregatește mai ușor la grătar. De asemenea, pielea somonului conține multe minerale, substanțe nutritive și grăsimi sănătoase.
De ce să mâncați somon?
Are un conținut ridicat de nutrienți
Peștele este considerat, în general, un aliment foarte sănătos. Conține o cantitate mare de minerale și grăsimi sănătoase, în special vitamina B12 și omega 3.
Oferă beneficii pentru păr, piele și unghii
Pe lângă faptul că are un gust delicios, conține și o cantitate mare de vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. Consumându-l, ne menținem sănătatea, dar și frumusețea. Grăsimile sănătoase și mineralele conținute de somon ne hrănesc părul, pielea și unghiile.
Este considerat un superaliment
Somonul este considerat un așa-numit superaliment. Acesta conține pe lângă nutrienții menționați mai sus și foarte mulți antioxidanți, cum ar fi seleniu, zinc și fosfor. Antioxidanții ajută la eliminarea substanțelor nocive din corpul nostru și întăresc sistemul imunitar.
Rețete cu somon
Somon la tigaie
Există mai multe moduri de a pregăti somonul la tigaie, dar am ales pentru voi o rețetă gustoasă, simplă și rapidă – Somon în tigaie cu suc de lămâie.
Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie:
- 2 fileuri de somon cu piele
- 2 linguri de suc de lămâie
- 50 g de unt
- 2 căței de usturoi
- ulei de măsline
- pătrunjel
- sare și piper
Mod de preparare:
Scoateți fileurile de somon din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de a le găti, pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. După răcire, stergeți-le cu un prosop de hârtie pentru a scăpa de excesul de apă. Apoi, sărați și piperați fileurile și stropiți-le cu suc de lămâie pe ambele părți.
Folosiți o tigaie mare cu suprafață antiaderentă. Adăugați uleiul de măsline și așteptați ca acesta să se încălzească. Apoi asezati somonul in tigaie și prăjiți-l pe ambele părți. Începeți cu partea cu piele și când aceasta devine crocantă, întoarceți-l.
Adăugați untul, usturoiul, pătrunjelul tocat și sucul de lămâie, așteptați să se topească untul apoi amestecați sosul pentru a combina aromele. Somonul este gata când devine auriu.
Sfat: Serviți somonul prăjit cu suc de lămâie alături de piure sau salată de legume.
Sfaturi pentru prepararea somonului la tigaie:
- Folosiți o tigaie antiaderentă de calitate. Vă va scuti de o mulțime de nervi, iar somonul prăjit în tigaie va fi mult mai gustos.
- Dacă doriți să experimentați puțin, adăugați 4 linguri de vin alb.
- Când gătiți, folosiți doar pătrunjel proaspăt.
- Dacă nu doriți ca somonul să fie preparat în unt, folosiți doar ulei de măsline.
Somon la cuptor
Aceasta este o rețetă pentru un prânz rapid și foarte gustos. Trebuie doar să pregătiți ingredientele necesare, să le așezați pe o foaie de copt și să le puneți în cuptor. Între timp, faceți curățenie în bucătăria și ați terminat.
Iată ingredientele de care aveți nevoie:
- ulei de măsline
- sare și piper
- 4 fileuri de somon fără piele
- cartofi
- 2 linguri de usturoi
- pătrunjel proaspăt
- 3 linguri de suc de lămâie
- 80 g de unt
- 3 mănunchiuri de sparanghel
- felii de lămâie pentru garnitură
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200 ° C. Pregătiți o tavă de copt cu margine în care așezați cartofii tăiați felii, uleiul, ½ lingură de usturoi pisat, sare și piper după gust. Amestecați toate ingredientele si introduceți tava în cuptorul preîncălzit. Coaceți timp de aproximativ 10 minute, până când cartofii încep să se înmoaie.
Ungeți somonul pe fiecare parte cu usturoi și pătrunjel tocat. Scoateți tava din cuptor și mutați cartofii într-o parte, apoi așezați somonul și sparanghelul în spațiul liber. Amestecați sucul de lămâie cu untul topit și turnați sosul peste sparanghel și somon, iar la final, sărați și piperați totul.
Reintroduceți tava în cuptor și continuați coacerea. Somonul trebuie să stea în cuptor timp de aproximativ 10 -15 minute.
Somon la grătar cu usturoi și ierburi aromatice
Această rețetă este perfectă pentru orice petrecere la grătar. Înainte de a pune somonul pe grătar, asigurați-vă că ați încălzit grătarul la o temperatură medie de 375 până la 400 ° C. La această temperatură, peștele se frige frumos și își păstrează aroma. De asemenea, acest lucru va împiedica o supracoacere, astfel peștele va avea o textură moale și suculentă.
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon cu piele
- ulei de măsline
- 4 linguri de miere
- 4 linguri de sos de soia
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 2 lingurițe de pătrunjel proaspăt tocat
- 2 lingurițe de cimbru proaspăt
- 2 căței de usturoi
- sare și piper
- felii de lămâie pentru servire
Mod de preparare:
Mai intai pregătiți marinada. Alegeți un bol mare și adăugați uleiul de măsline, sosul de soia, sucul de lămâie, mierea, cimbrul, pătrunjelul, usturoiul zdrobit, sare și piper după gust. Amestecați totul pentru a omogeniza amestecul.
Păstrați două linguri de marinadă pentru mai târziu. O veți folosi la prepararea somonului la grătar. Adăugați somonul în bolul cu marinată și lăsați-l timp de 5 ore. Este important ca acesta să fie complet scufundat în marinată.
Înainte de a așeza somonul pe gratar îndepărtați resturile de usturoi și ierburi. Acestea s-ar putea arde pe gratar. Așezați somonul pe gratarul încins cu pielea în jos și frigeți-l timp de aproximativ 6 minute.
Când peștele e aproape făcut ungeți-l cu restul marinadei, cea pe care ați pus-o deoparte. După ce l-ați stropit mai lăsați-l pe gratar timp de aproximativ 2 minute și serviți-l cu felii de lămâie.
No Comments
Leave a comment Cancel