Tornadele pot provoca un dezastru masiv. Dacă tornada are suficientă viteză, poate mătura totul în calea sa. Poate distruge clădiri solide, mașini sau chiar poate deraia un tren. Citește despre acest dezastru natural și cum te poți proteja de el.

Ce este o tornadă?

Tornada medie este în mare parte un ciclon de aer inofensiv care durează doar câteva minute. Cu toate acestea, atunci când crește viteza, este considerat unul dintre cele mai distructive fenomene de vânt din lume. O tornadă este o coloană de aer care se rotește violent și se răspândește dintr-o furtună sau din cer pe pământ.

Primele semne că se apropie o tornadă

Înainte de apariția sa, putem vedea adesea un cer întunecat, verzui. Pâlnia unei tornade apare pentru prima dată în aer și atinge treptat suprafața pământului. Tornadele pot fi însoțite de grindină de mărimea unei mingi de baseball.

Cele mai sălbatice tornade durează câteva ore și ating un diametru de câțiva kilometri. Viteza lor poate ajunge până la 480 km/h.

Cauzele formării tornadelor

Meteorologii studiază de zeci de ani formarea tornadelor. În special, au investigat cauzele formării lor, ceea ce ne ajută să ne pregătim pentru aceste furtuni. Deși cauzele exacte depind de tipul tornadei și pentru a înțelege formarea acesteia, trebuie să înțelegem mai întâi furtuna. Furtuna este cauza formării tornadei și putem spune că este părintele ei.

Ce este o furtună supercelulară?

Formarea unei tornade este asociată cu dezvoltarea furtunilor intense. Aceste furtuni sunt denumite în meteorologie furtuni supercelulare. Acesta este un tip specific de furtună care diferă de furtunile clasice.

Formarea unei furtuni supercelulare

Supercelulele se formează în condițiile în care o mare parte a norilor de furtună se rotesc în jurul unei axe verticale în straturile inferioare și mijlocii ale troposferei (cel mai de jos strat al atmosferei). Un nor de furtună ajunge în această poziție datorită fluxului puternic de aer lateral.

O altă condiție importantă pentru formarea acestor furtuni este o schimbare foarte semnificativă a direcției și vitezei fluxului de aer orizontal în direcția verticală.

Cum se formează o tornadă?

Tornadele se formează din supercelule. Pe măsură ce supercelula crește, vortexul din centrul său începe să se încline. În același timp, va începe să atragă aer cald și umiditate și va expulza aer rece spre sol.

Un nor în formă de pâlnie

Pe măsură ce aerul cald se ridică, vortexul se extinde cu ajutorul vaporilor de apă, formând în centru un nor în formă de pâlnie. Pe lângă cerul colorat, acesta este primul semn vizibil al unei tornade care se apropie.

Cum își mărește o tornadă viteza?

Aerul rece care curge în jos luptă apoi cu norul pâlnie. Îl concentrează pe o zonă mai mică și, prin urmare, își mărește viteza. Cu suficientă presiune și greutate a aerului rece care coboară, norul pâlnie, care accelerează constant cu zeci de km/h, este forțat să atingă solul. În acest moment, ia naștere tornada.

Ce să faci când se apropie o tornadă

  • Dacă ești acasă

Dacă ești acasă și se apropie o tornadă devastatoare, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te îndepărtezi cât mai mult de ferestre și să te adăpostești la etajul cel mai de jos. Dacă poți, ascunde-te în subsol.

Găsește o piesă de mobilier stabilă la cel mai jos etaj, cum ar fi o masă stabilă sub care te poți așeza. În mod ideal, mută masa în centrul camerei. Așează-te sub mobilier și acoperă-ți capul cu mâinile.

Atenţie!

Trebuie să te protejezi de geamurile de la ferestre. Dacă locuiești într-o casă mobilă, pleacă cât mai curând posibil și caută adăpost în altă parte.

  • Dacă ești afară

Dacă sunteți afară în timpul unei tornade și al unei furtuni puternice de supercelule, încercați să vă adăpostiți într-o casă sau clădire cât mai curând posibil. Dar cu siguranță nu vă ascundeți în casa mobilă. Dacă nu puteți ajunge să vă acoperiți, rămâneți într-o poziție ghemuită în exteriorul clădirii și rămâneți alert.

  • Dacă te afli într-o clădire publică

Dacă te afli într-o școală, clădire de birouri sau altă clădire publică, stai departe de ferestre și spații deschise. Găsește o masă solidă sau altă piesă de mobilier sub care să te așezi. Nu uita să îți protejezi capul cu mâinile. O ascunzătoare ideală este o pivniță sau un coridor.

  • Dacă ești într-o mașină

Dacă ești într-o mașină, nu încerca să mergi mai repede decât o tornadă. Tornadele sunt imprevizibile și pot schimba direcția în orice moment. În loc să încerci să scapi de tornadă, coboară din mașină și încearcă să găsești adăpost într-o clădire.

Dacă nu există un adăpost disponibil, întinde-te într-un șanț departe de mașină. Atenție la inundații cauzate de ploi și pregătește-te să te muți rapid dacă este cazul.

În toate cazurile

     În timpul unei tornade, este întotdeauna necesar să te așezi la pământ și să îți protejezi capul.

     Fii atent și ai grijă la resturile și obiectele zburătoare.

     Nu încerca să fugi de o tornadă. Tornadele sunt foarte imprevizibile și pot schimba direcția brusc.

Te-ar putea interesa!

Tornadele sunt foarte complicate. Poate părea că stau nemișcate, dar de fapt se îndreaptă spre tine.

Potențial de tornadă în România

În condițiile climatice și naturale din Europa Centrală, inclusiv România, există cel mai mare potențial pentru formarea de tornade în lunile de vară(mai-iulie).

Trecerea fronturilor reci

Acest lucru se întâmplă mai ales în timpul trecerii fronturilor reci. Aceste fronturi împart în mod semnificativ masele de aer în termeni de umiditate și temperatură. Un alt factor în formarea supercelulelor este o schimbare foarte semnificativă a direcției și vitezei fluxului de aer, pe care am explicat-o puțin mai sus.

Tornadele în România

Sezonul cald aduce și pericolul tornadelor, un fenomen meteo extrem care este raportat și în țara noastră.

Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade.

Cu toate acestea, potențialul pentru tornade nu este nici pe departe la fel de mare ca în Midwest, de exemplu, deci nu vă faceți prea multe griji.

Comments to: Cum se formează o tornadă și ce să faci când se apropie?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *