Praful contine un amestec insuportabil de substanţe şi de resturi organice şi anorganice. In general, praful din locuințele noastre este alcătuit din diverse bacterii, acarieni, păr și resturi descuamate de piele umană şi animală (în special în casele celor care deţin animale de companie). Nu e de mirare că praful este vinovat de apariţia multor afecţiuni, alergii, răceli sau chiar eczeme. Din păcate, nu vei scăpa niciodată de el, dar îl poți elimina semnificativ. Iată câteva sfaturi despre cum poți face acest lucru în mod eficient.
1. Curățarea uscată nu este suficientă
Aspiratorul este cu siguranță un mare ajutor, dar nu asigură de unul singur o curățare temeinică. Poate ți s-a întâmplat și ție să dai cu aspiratorul, iar în câteva ore sa ai senzația că trebuie să faci din nou curățenie. Acest lucru se datorează faptului că aspiratorul agită praful și este nevoie de ceva timp pentru ca acesta să se așeze din nou. Ștergeți mobilierul și rafturile cu o lavetă din microfibră umedă. Nu aplicați soluțiile de curățare direct pe suprafețe sau pe obiectele pline de praf, mai întâi pulverizați pe lavetă și apoi cu aceasta curățați obiectele sau suprafețele.
Dacă nu aveți timp să ștergeți foarte des, alegeți cel puțin o ordine de curățare mai eficientă – întâi aspirați podeaua, iar suprafețe le puteți șterge atunci când praful care se învârte în aer se va așeaza din nou.
2. Evitați textilele
Perdelele, pernele, covoarele și fețele de masă fac locuința mai confortabilă, dar odată cu ele, praful se va depune și mai mult în casa ta. Materialele textile atrag foarte mult praf, acest lucru este valabil și pentru scaune textile sau canapele. Dacă luați în serios lupta împotriva prafului, alegeți varianta din piele sau imitație de piele. Înlocuiți perdelele și draperiile cu jaluzele sau obloane și renunțați la covoarele mari care acoperă aproape toată podeaua și optați pentru variante mai mici, doar de decor.
Nu uitați să faceți curățenie periodică și în dulap . Chiar dacă acesta este închis și hainele sunt ordonate, praful își va găsi drumul spre el. Este mai bine să depozitați hainele de sezon nepurtate într-o cutie sau în saci vidați.
3. Eliminați colectoarele de praf
Minimalismul este o armă eficientă împotriva prafului. Decorațiunile, tablourile, suvenirurile, florile uscate sau artificiale și alte fleacuri similare sunt greu de curățat. Prin urmare, faceți o curățenie corespunzătoare în casă și depozitați obiectele nefolosite undeva într-o cutie. O să vezi cum se aerisește casa ta! Pe scurt, încercați să găsiți un spațiu de depozitare închis pentru cât mai multe obiecte.
4. Acordați atenție patului
Până la un milion de acarieni care se hrănesc cu celule de pe piele împart patul cu tine . O realitate neplăcută, dar dovedită științific. Ce puteți face în această situație? În primul rând, schimbați des lenjeria de pat, în mod ideal în fiecare săptămână, și spălați-le la cel puțin 60 °C. De asemenea, scuturați plăpumile în mod regulat și aerisiți-le cât mai des. Acarienii se simt cel mai bine în mediile calde și umede.
5. Chiar și plantele rețin praf
Aloe vera, ficusul, precum și alte plante sunt recunoscute pentru proprietățile lor de purificare a aerului. Dar chiar și plantele rețin pe frunzele și florile lor o cantitate destul de mare de praf. De aceea, obișnuiți-vă să le ștergeți periodic cu o cârpă umedă sau chiar să le spălați la duș din când în când, dacă acest lucru nu le dăunează. Dar nu uitați să le ștergeți ușor cu o lavetă uscată, pentru a nu se forma mucegai.
6. Aerisiți și curățați aerul
Aerisirea este o chestiune de la sine înțeleasă, dar câteodată poate face mai mult rău decât bine. Aerisiți atunci când nu bate vântul și, în mod ideal, după ploaie, altfel din exterior va intra praf în casă – mai ales dacă locuiți intr-un oraș mare și aglomerat.
Purificatoarele de aer sunt un mare ajutor, mai ales pentru persoanele care suferă de alergii. Acestea nu numai că elimină praful din aer, dar cresc și umiditatea, astfel particulele mici de praf vor circula mai puțin.
No Comments
Leave a comment Cancel